Kun je cafeïnevrije koffie ’s avonds beter laten staan?

Wel of geen kopje koffie na het eten

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je cafeïnevrije koffie ’s avonds wel na acht uur drinken?

’s Avonds na het eten kun je beter geen koffie drinken, zo wordt er gezegd. En dat klopt: koffie verstoort de nachtrust. Maar hoe zit dat met koffie zonder cafeïne: verstoort deze de nachtrust dan niet? En is het wel echt vrij van cafeïne?

Cafeïnevrije koffie bevat toch cafeïne

Koffiebonen bevatten van nature cafeïne. Om cafeïnevrije bonen te creëren, wordt de cafeïne eruit gehaald. Bij het 'decafeïneren kan tot 98 procent van het opwekkende stofje uit de boon worden gehaald. In de Europese Unie mogen gebrande, cafeïnevrije koffiebonen nog een maximum van 0,1 procent cafeïne bevatten. Dat komt neer op zo’n 2 tot 4 milligram cafeïne per kopje koffie. Voor het contrast: een kopje koffie mét cafeïne van 125 milliliter bevat gemiddeld 75-85 milligram cafeïne. Groene en zwarte thee bevat 30 milligram en een glas cola (20 cl) zo’n 20 milligram.

Het kan dus zo zijn dat jouw cafeïnevrije bakkie helemaal niet vrij is van cafeïne, maar dit hoeft niet te betekenen dat het gelijk de nachtrust verstoort. Pas wanneer je zeer gevoelig bent voor sporen van cafeïne zou je er wat van kunnen voelen.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Miriam Groot
Bron 
  • AVROTROS Radar