Lekker slapen en gezond weer op

Over inrichting en uitrusten

Getty Images

Lekker slapen zit ’m niet alleen in een goed bed, maar is van meer factoren afhankelijk. Een slaapkamer die rust en harmonie uitstraalt, zorgt ervoor dat je weer ontspannen opstaat.

Na een jaar of acht wordt het tijd voor een nieuw matras. Een belangrijke trend op het gebied van gezond slapen zijn de ventilerende en antibacteriële materialen. Deze gaan vochtverlies en bacteriegroei tegen en zorgen ervoor dat je beter slaapt tijdens heel koude of juist warme nachten. Er worden matrassen, hoofdkussens en dekbedden van gemaakt.

  • Verzamel vooraf informatie om merken en prijzen te vergelijken en inspiratie op te doen. Dat kan snel en makkelijk via diverse websites en natuurlijk gewoon in de winkel.
  • Controleer of het matras is voorzien van een keurmerk en deskundig is getest volgens de Europese richtlijnen. Bekijk ook uitkomsten van onafhankelijke organisaties zoals De Consumentenbond.
  • Kijk hoelang de garantie duurt en welke service er wordt geboden. Voorwaarden en service verschillen sterk per merk en winkel.

Gordijnen

In de slaapkamer gelden andere wensen dan in de rest van het huis. Dit is de plek waar donker en licht dagelijks worden afgewisseld en waar inkijk niet gewenst is. Maak een lijstje met de volgende punten:

  • Waar bevindt de slaapkamer zich en hoeveel inkijk is daar?
  • Wat voor ramen zijn het? Voor een dakraam is andere raamdecoratie nodig dan voor een glazen schuifpui.
  • Ligt de slaapkamer op het noorden, zuiden, westen of oosten? Een ruimte op het zuiden zal bijvoorbeeld snel warm worden. Dat bepaalt hoe dicht de stof moet zijn.

Hoofdkussen

Slaapexpert Gijs Verhaak over het geheim van een goed hoofdkussen: "Zorg dat het kussen goed aansluit op het matras. Wellicht verrassend, maar matras en hoofdkussen zijn een onlosmakelijke set, die goed op elkaar moeten aansluiten. Vervolgens is het belangrijk of je ergens last van hebt, bijvoorbeeld van allergie of nekklachten."

"Met het juiste kussen kunnen klachten verlicht of voorkomen worden. En op wat voor soort hoofdkussen rust je hoofd nu? Overstappen naar een ander type kussen, bijvoorbeeld van opschud naar vaste vorm, is altijd even wennen. Bezoek winkels met een breed assortiment en met deskundige hulp. Ga tijdens de zoektocht zeker liggen om kussens uit te proberen. Laat de adviseur de thuissituatie simuleren. Kijk samen goed naar de lighouding; loopt je ruggengraat mooi door en wordt deze goed ondersteund? Zo vind je zeker het hoofdkussen waar je prettig op slaapt."

Bedlinnen

Verhaak over kleur in de slaapkamer: "Met een neutrale basis kun je jarenlang plezier hebben van het gekozen kleurenpalet. Gebruik in de slaapkamer niet te veel kleur. Het is een ruimte waar je je wilt ontspannen."

"Meubels en vaste elementen kun je het best in zachte, natuurlijke achtergrondkleuren nemen; denk aan aarde- en zandtinten. Als je dan voor pronkstukken – zoals de boxspring – gedekte kleuren kiest, bijvoorbeeld donkerblauw of dieppaars, dan krijgen ze een chique uitstraling. Kleurige accessoires en woontextiel maken de sfeer compleet. En als je de uitgesproken tinten beu bent, dan is een wissel zo gedaan."

Auteur 
  • Jeske Weel i.s.m. Rixt Reitsma
Bron 
  • Plus Magazine