vrijdag, 24 september 2021

'Lichtgevende e-reader slecht voor de nachtrust'

Nog even wat lezen op een tablet, je smartphone of een lichtgevende e-reader kan de nachtrust verstoren. Daarvoor waarschuwen Amerikaanse onderzoekers. Dat meldt de BBC.

Onderzoekers van de Harvard Medical School hebben ontdekt dat mensen na het lezen met een e-reader moeilijker de slaap kunnen vatten en dat ook de kwaliteit van de slaap minder is, waardoor ze de dag erna meer moe zijn.

Eerder onderzoek wees ook al uit dat blauw licht, dat wordt afgegeven door smartphones, laptops en led-verlichting de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoort. De biologische klok van mensen raakt hierdoor in de war en het wordt voor mensen moeilijker om in slaap te vallen.

iPad

Voor de studie lieten de onderzoekers twaalf mensen twee lang slapen in een laboratorium. Vijf dagen lazen ze voor het slapen uit een fysiek boek, vervolgens gebruikten ze vijf dagen de iPad.

Bloedonderzoek wees uit dat er minder melatonine werd aangemaakt bij het lezen op een tablet. Voor het onderzoek werd een iPad gebruikt, maar volgens de onderzoekers gelden de conclusies ook voor lichtgevende e-readers en andere elektronische apparaten. Deze zenden namelijk licht uit met vergelijkbare golflengtes.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Bron(nen):