Mag mijn kind van 3 jaar een slaappil?

Getty Images

Ik heb een zoontje van 3 jaar en hij slaapt al weinig vanaf zijn geboorte. Je zou zeggen dat je dat overdag wel aan hem moet merken, maar overdag is hij erg actief. Hij gaat 's avonds om 7 uur naar bed en dan moet zijn lamp aanblijven anders schreeuwt hij alles bij elkaar, omdat hij erg bang is in het donker. Dus ik doe een half uur later als hij slaapt zijn licht uit. Meestal wordt hij 's nachts een aantal keer huilend wakker.

Het is voor ons allemaal erg uitputtend. Zeker omdat het nu al drie jaar zo gaat. Nu hoor ik van kennissen verschillende meningen. De een zegt het ligt aan zijn slaapkamertje, dat erg klein is en vrij donker. De ander zegt dat het een periode is en dat een slaappilletje zou helpen. Maar mag ik zo'n kleintje wel een slaappil geven?

Mevr. Hiemstra

Herman van Tinteren, kinderarts

Je mag een kind nooit een slaappil geven! Voor veel kinderen is er blijkbaar iets waardoor ze als ze 's nachts wakker worden niet meteen weer in slaap vallen. Dat kan te maken hebben met angst voor het donker, enge dingen of alleen al het feit dat hij alleen in z'n bedje ligt.

Hoe dan ook, in alle gevallen heeft het wakker blijven een oorzaak. Veranderen van de omgeving zal niet veel uitmaken. Of je nu in een grote of kleine, blauwe of roze kamer wakker wordt, het gevoel van angst of eenzaamheid is er niet anders om.

Belangrijk is om te kijken waar die angsten vandaan komen. Sommige kinderen zijn van nature angstig en anderen hebben het door iets gekregen. Ik ken de situatie natuurlijk verder niet, maar ik zou het meer in die hoek zoeken.

Ook hier geldt dat ervaren kinderpsychologen meestal weinig moeite hebben om slaapproblemen te verhelpen. Zeker omdat het al zo lang duurt, denk ik dat je hier met je zoontje naartoe moet gaan. Wanneer een slaapprobleem niet oplost, blokkeert het in zekere zin ook de verdere ontwikkeling van het kind.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.