donderdag, 7 juli 2022

'Meer aandacht voor bedplassen bij kinderen'

Er moet meer aandacht komen rondom bedplassen en de gevolgen daarvan. Daarvoor pleiten verschillende professoren. Ouders moeten begrijpen wat de impact van bedplassen op hun kind kan zijn.

Dat zegt onder anderen Sren Ritting, professor binnen de afdeling Kind en Jeugd en lid van het nefro-urologisch team van het universitair ziekenhuis van Aarhus.

Enorme impact

Dinsdag 24 mei is het de Internationale Dag van het Bedplassen 2016. De organisatoren van deze dag willen dat ouders meer stilstaan bij de gevolgen van bedplassen. "Het is belangrijk dat ouders begrijpen wat de impact van bedplassen op hun kind kan zijn en dat ze beseffen dat artsen hen kunnen helpen."
Volgens de initiatiefnemers kunen kinderen overdag problemen ondervinden van bedplassen. Zo zouden schoolprestaties eronder kunnen leiden en kunnen ze meer last hebben van onzekerheid.

Bedplassen

Bedplassen komt veel voor. Ruim 1 op de 6 kinderen van zes jaar plast regelmatig in bed. Bij bedplassen verliest je kind tijdens zijn slaap ongewild en zonder dat hij het weet plas. Bij kinderen die ouder zijn dan vijf jaar wordt bedplassen als een probleem gezien.

Een uur per dag

Ouders van kinderen die last hebben van bedplassen besteden gemiddeld één uur per dag aan het aanpakken van de impact ervan, bijvoorbeeld door het beddengoed te vervangen, het kind in bad te stoppen en opnieuw te aankleden. In 2015 lanceerden de International Children's Continence Society (ICCS) en de European Society for Paediatric Urology (ESPU) de eerste Internationale Dag van het Bedplassen, die ieder jaar op de laatste dinsdag van mei plaatsvindt.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Nu.nl