Meer slapen verlaagt de bloeddruk

Getty Images

BAARN - Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die de eerste tekenen van een hoge bloeddruk hebben deze omlaag kunnen helpen door iedere avond een uur eerder te gaan slapen dan gewoonlijk.

De onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston keken voor de studie naar mensen die normaal zeven uur of minder sliepen. Ze ontdekten dat dagelijks een uur eerder naar bed de bloeddruk binnen zes weken verlaagt.

Hoge bloeddruk is in Nederland een van de meest voorkomende langdurige aandoeningen. Een verhoogde bloeddruk heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Het is één van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Meer slapen
Een gebrek aan slaap en een stressvolle levenstijl werden al langer in verband gebracht met een verhoogd risico op een hoge bloeddruk. Deze studie is één van de eerste waarbij wordt aangetoond dat meer slapen de bloeddruk verlaagt.

Voor het onderzoek werden de gegevens van 22 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd met prehypertensie, oftewel een licht verhoogde bloeddruk, bestudeerd. Allen sliepen zeven uur of minder per nacht. Voor een periode van zes weken werd dertien van hen gevraagd een uur eerder naar bed te gaan. De rest hield zich aan hun normale slaaproutines.

Ze droegen allemaal monitoren om hun bloeddruk 24 uur per dag te controleren. Ook ondergingen ze bloed- en urinecontroles. Daaruit bleek dat de bloeddruk van de groep die meer sliep gemiddeld acht tot 14 mmHg daalde.

Stresshormonen
Gedacht wordt dat door te weinig slaap het lichaam minder goed in staat is om om te gaan met stresshormonen waardoor de bloeddruk stijgt. Volgens de onderzoekers wordt extra slaap binnenkort voorgeschreven als remedie tegen een hoge bloeddruk.

Ze benadrukken wel dat vervolgonderzoek nodig is om te zien of meer slaap ook echt effectief is in de behandeling van hypertensie. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Journal of Sleep Research.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Daily Mail