zaterdag, 2 juli 2022

Nederlanders slapen lang genoeg, maar niet goed

Nederlanders blijken flink wat uren te slapen, maar niet goed. Dat blijkt uit een van de grootste studie ooit gedaan naar slaapgedrag. Dat meldt het Erasmus MC in Rotterdam.

De behandeling van slaapproblemen moet zich dan ook meer gaan richten op de kwaliteit van de nachtrust. Ongeveer 10 tot 20 procent van de Nederlanders slaapt slecht. Meer dan 90 procent haalt wel de aanbevolen slaapduur van 7 á 9 uur per nacht, maar heeft problemen met in slaap vallen en doorslapen. Veel mensen worden ook niet uitgerust wakker.

'Lang genoeg slapen is zeker niet hetzelfde als het hebben van een goede nachtrust', zegt onderzoeksleider Henning Tiemeier van het Erasmus MC op de website van het ziekenhuis. 'Een echte goede slaap houdt je hersenen gezond en zorgt voor herstel van het lichaam.’ Op korte termijn zorgt goed slapen voor een beter geheugen en meer concentratie. Op lange termijn kan goed slapen het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie verkleinen.

Amerikanen hebben meer slaapklachten

Voor de studie zijn in totaal 1.1 milhoen mensen onderzocht: 200.358 Nederlanders, 471.759 mensen uit Groot Brittannië en 409.617 mensen uit de Verenigde Staten. Het slaapgedrag van Nederlanders blijkt op dat van de Britten te lijken. Amerikanen hebben tot drie keer meer slaapklachten. Waarom dat zo is, is niet onderzocht in de studie.

De onderzoekers pleiten ervoor dat de behandeling van slaapproblemen zich meer gaat richten op de kwaliteit van de slaap in plaats van op de duur. Volgens slaaponderzoeker Annemarie Luik van het Erasmus MC wordt het belang van goede slaap vaak onderschat. Mensen met slaapproblemen kunnen hun slaapkwaliteit in veel gevallen zelf verbeteren. 'Zorg bijvoorbeeld voor een rustige en donkere slaapkamer, doe ten minste een uur voor het slapengaan alleen ontspannende activiteiten en geen intensieve sporten. Het helpt ook om iedere dag op dezelfde tijd op te staan en geen koffie of alcohol te drinken in de uren voordat je naar bed gaat.'

Meer onderzoek

Hiermee zijn echter niet alle slaapproblemen op te lossen, waarschuwt mede-onderzoeker Eus Van Someren van het Nederlands Herseninstituut. Zo’n 10 procent van de bevolking heeft ondanks deze goede slaapgewoonten chronisch last van slapeloosheid. Hij wil hier meer onderzoek naar doen met de hulp van slecht slapende vrijwilligers. Wil je meedoen? Meld je aan via slaapregister.nl.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Human Behaviour.

 

Bron(nen):