Net getest: een oplegmatras

Extra comfort bovenop je matras

Getty Images

Een goede nachtrust valt of staat met een goed matras. Zeker met (rug)klachten is de juiste ondersteuning van groot belang. De keuze in matrassen is ontzettend groot en daarnaast heb je ook nog oplegmatrassen. Kan zo’n ‘extra’ matras echt een verschil maken? Voor Gezondheidsnet testte ik het uit.

Mijn vriend klaagt regelmatig over de kwaliteit van het matras en ook zelf stap ik soms zo stijf als een plank uit bed. Het perfecte moment voor een test dus.

Wat is een oplegmatras?

Een oplegmatras, ook wel bekend als topmatras, dekmatras, topdekmatras, matrastopper of topper, wordt bovenop de normale matras gelegd. Je kunt hiermee je matras iets zachter of comfortabeler maken. Zeker als je matras iets verouderd is, biedt dit uitkomst. Bij een doorgezakt of sterk versleten matras werkt dit overigens niet en kun je beter een nieuw matras kopen.

Met een oplegmatras kun je van twee verschillende eenpersoonsmatrassen (met verschillende hardheid) ook een tweepersoonsmatras maken en werk je de naad weg. Daarbij verlengt een matrastopper de levensduur van je matras en kun je hem gemakkelijk keren en luchten. Verder lenen oplegmatrassen zich ook om mee te nemen op vakantie.

De test

Van Royal Health Foam mocht ik de RHF 8 luxe oplegmatras van medisch gekwalificeerd traagschuim testen. Het matras heeft een blokjesprofiel dat in het traagschuim gesneden is en de ventilerende werking vergroot. Dankzij de blokjes zou het matras zich extra goed naar je lichaam moeten voegen en de druk op heupen en schouders verlichten. Het te testten exemplaar heeft een medium hardheid.

Zodra ik de oplegmatras op mijn bedje heb gelegd, schrik ik even van de hoogte. De matras is 9 centimeter dik en dat maakt een groter verschil dan ik had verwacht. Na een minuutje liggen, ben ik die hoogte echter al vergeten. Het matras is heerlijk zacht, maar ik voel me ook gedragen. Het verschil in comfort met de matras die er onder ligt is aanzienlijk. De eerste indruk van mijn vriend is eveneens positief.

Ook wanneer we daadwerkelijk in bed kruipen om te slapen zijn we nog aangenaam verrast over het verschil dat een oplegmatras kan maken. We liggen heerlijk zacht, maar zeker niet te zacht. Ik voel dat de matras me draagt en ervaar inderdaad geen drukpunten. Ook niet als je in verschillende houdingen ligt. De temperatuur van de matras is goed: enigszins warm, maar op een aangename manier.

Wakker worden

Of je weet of een matras daadwerkelijk goed voor je is, merk je volgens Chris Nederhorst van Royal Health Foam, vooral aan het wakker worden. Stel jezelf twee vragen: Voel je je uitgerust? Zijn eventuele lichamelijk klachten, zoals rugklachten die je had, minder geworden?

De afgelopen weken heb ik mezelf deze vragen met enige regelmaat gesteld en ik heb ze tot nu toe steeds met ja beantwoord. Of dat alleen te danken is aan de matras durf ik niet met zekerheid te zeggen - want ik ben op het moment ook fanatiek aan het rekken en yoga’en in de strijd tegen de stijfheid – maar het draagt er zeker aan bij. Ook mijn vriend ervaart minder klachten. Tot nu toe zijn we enthousiast over het extra stukje comfort van deze oplegmatras en slapen we lekker.

Getty Images
Royal Health Foam maakt matrassen en kussen met comfort en kwaliteit als uitgangspunt. De matrassen zijn officieel gecertificeerd en voldoen aan de strenge eisen van ziekenhuizen. Royal Health Foam kiest voor duurzame koudschuim en traagschuim matrassen omdat deze 100 procent vrij zijn van giftige stoffen en metalen. Meer informatie over de (opleg)matrassen en gratis proefliggen (bij gewone matrassen, met een niet-goed-geld-teruggarantie) vind je op de website van Royal Health Foam.