Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 25 juni 2017

Oplossingen tegen snurken

Wat kan helpen?

Er wordt vaak lacherig over gedaan. Maar voor mensen die er last van hebben, is snurken een reëel probleem. Van welke middelen, houdingen en behandelingen kun je gebruikmaken? Een overzicht: van sprays tot operaties.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er precies voor zorgt dat je snurkt. Tijdens je slaap ontspannen de keelspieren zich en wordt de keelholte smaller.

Trillende weefsels

Toch moet er lucht doorheen als je ademhaalt. Dit zorgt ervoor dat de weefsels, zoals het zachte gehemelte en de huig, gaan trillen. Zo ontstaat het snurkgeluid.

Een zeer ernstige vorm van snurken, waarbij de keelholte helemaal dichtklapt en de ademhaling seconden of zelfs een minuut lang stopt, heet slaapapneu.

Zowel snurken als slaapapneu kunnen je eigen slaapritme en dat van je partner behoorlijk verstoren. Daarom zijn er allerlei middeltjes, apparaten en therapieën bedacht die het probleem moeten verhelpen. Van antisnurkkussen tot neusspray en van beugel tot operatie.

Neuspleisters, spray en kussens

Er zijn heel wat middeltjes op de markt waarvan je kunt zeggen: baat het niet, dan schaadt het niet. Sommige mensen hebben er wat aan, veel anderen niet.

Zo bestaan er neuspleisters, die je neusvleugels omhoog trekken en ervoor zorgen dat je gemakkelijker door je neus kunt ademen. Daardoor adem je minder via je mond en snurk je dus minder.

Anderen zweren bij sprays vol natuurlijke oliën en vitaminen die er voor moeten zorgen dat de huig achter in je keel minder trilt. Weer een ander product is het antisnurkkussen. Dat dwingt je in een bepaalde slaappositie, waardoor er meer ruimte in de keelholte ontstaat.

Aangepaste leefstijl

Wat bij een aantal mensen zeker kan helpen, is een aangepaste leef- en slaapstijl. Een paar voorbeelden:

  • Snurken komt vaker voor als je op je rug slaapt, omdat gehemelte, huig en tong dan naar beneden zakken. Probeer dus een andere houding te vinden.
  • Alcohol verslapt de spieren van je gehemelte. Je kunt daarom beter geen alcohol drinken vlak voordat je naar bed gaat. Hetzelfde principe geldt voor slaappillen. Probeer het gebruik ervan te vermijden.
  • Irritatie door tabaksrook vernauwt de keelholte, dus stoppen met roken kan verlichting bieden.
  • Bij overgewicht worden de wanden van de keelholte dikker en snurk je sneller. Afvallen kan helpen.

Mondprothese

Als snurken voor jou of je partner een permanent slaaptekort of zelfs relationele spanningen oplevert, is het slim om eens naar je huisarts of KNO-arts te gaan. Veel mensen vinden de drempel hoog, maar er zijn allerlei behandelingen mogelijk die je je nachtrust kunnen teruggeven.

Zo kan de arts een mondprothese aanbevelen. Dit is een siliconen beugel die de onderkaak naar voren brengt. De keelholte wordt groter en daardoor vermindert het snurken. Met een moeilijk woord heet zo'n prothese een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).

Neusmasker

Mensen die leiden aan een ernstige vorm van slaapapneu, krijgen vaak een CPAP-apparaat (Continuous Positive Airway Pressure). Het principe is dat van een omgekeerde stofzuiger.

Via een slangetje en een neusmasker blaast het toestel continu lucht in de neusholte van de patiënt, met een licht verhoogde druk. De keelholte kan zo niet meer dichtklappen. Deze behandeling staat bekend als heel effectief, maar veel mensen vinden het wel belastend.

Operatie

Als het voorgaande allemaal niet helpt, kan de arts een operatie aanraden. Daarbij is alles natuurlijk afhankelijk van de exacte oorzaak van het snurken. Soms gaat het om poliepen of een scheef neustussenschot. Met een operatie is dat vrij gemakkelijk op te lossen.

Ligt de oorzaak in de keel, dan kan de KNO-arts een deel van het zachte gehemelte, de huig en de keelamandelen weghalen. Er is ook een behandeling mogelijk die somnoplastiek heet. Daarbij worden de huig en het gehemelte stijver gemaakt met behulp van naalden, die via elektrodes worden verhit.

Dit zijn niet de minste ingrepen en een arts zal dit nooit aanraden zonder eerst een uitgebreid slaaponderzoek te hebben gedaan. Daarbij moet je soms zelfs een nachtje in een slaapcentrum doorbrengen.

Eén ding is duidelijk: snurken vormt voor veel mensen meer dan een banaal probleempje, maar er is wat aan te doen. Wordt het een echte gezondheidsklacht, blijf er dan niet mee zitten.

Reactie toevoegen

23 Comments

Door Barbara (niet gecontroleerd) op di, 03/14/2017 - 08:37

Ik kan iedereen Buteyko aanraden. Met de juiste ademhalingstechniek door je neus ademen en uitgerust wakker worden! Google maar eens...

Door Barbara (niet gecontroleerd) op di, 03/14/2017 - 08:33

Google eens op Buteyko... the key is door je neus ademen, ook 's nachts. Bij mij werkt t! Ik heb contact gehad met Advanced Buteyko. Succes!! ;)

Door Jan van Stiphout (niet gecontroleerd) op di, 02/21/2017 - 13:22

Een goed middel tegen snurken is het slapen op een aardingsonderlaken. Dit is een laken met 50% zilver voor de geleiding, dat je onder je eigen hoeslaken legt en dat verbonden is met de aarde buiten via een draad en pin in de grond of met de randaarde van een geaard stopcontact. Het blijkt dat veel mensen de ervaring hebben dat ze dieper slapen en dat ze zelf of hun partner minder of helemaal niet meer snurkt. Daarbij verbetert het je algehele gezondheid, doordat je bloed beter gaat stromen en je (lage) ontstekingsgraad vermindert. Voor meer informatie zie www.earthingnederland.nl

Door Jan van Stiphout (niet gecontroleerd) op di, 02/21/2017 - 13:20

Een goed middel tegen snurken is het slapen op een aardingsonderlaken. Dit is een laken met 50% zilver voor de geleiding, dat je onder je eigen hoeslaken legt en dat verbonden is met de aarde buiten via een draad en pin in de grond of met de randaarde van een geaard stopcontact. Het blijkt dat veel mensen de ervaring hebben dat ze dieper slapen en dat ze zelf of hun partner minder of helemaal niet meer snurkt. Daarbij verbetert het je algehele gezondheid, doordat je bloed beter gaat stromen en je (lage) ontstekingsgraad vermindert. Voor meer informatie zie www.earthingnederland.nl

Door Sofie (niet gecontroleerd) op wo, 02/08/2017 - 13:34

en btw, die snurkbeugels en maskers helpen voor geen meter, ze doen ook nog eens heel erg pijn, en ja, je partner wordt niet meer wakker van je, want zal het op een lopen zetten, want je ziet er echt debiel uit met zo een beugel en masker

Door Sofie (niet gecontroleerd) op wo, 02/08/2017 - 13:32

Ik ben +/- 9kg vermagerd. Ik snurkte als ik op mijn rug lag. Ik geloof dat dat niet meer het geval is nu. Goed he!!!!

Door Lou (niet gecontroleerd) op ma, 02/08/2016 - 23:08

Ik heb met de jaartjes die er bij zijn gekomen een snurkprobleem gekweekt. Vroeger veel alcohol gedronken en nu lang niet meer. Snurken blijft aanhouden. Dus.... sprays gekocht (neus en keel) en laten onderzoeken met als resultaat: NIETS. Geen rare afwijkingen. De neus/keel spoelen met allerlei middelen doe ik ook. Zelfs verschillende keren als het moet op 1 dag. Zo een clip in de mond ook al overwogen...mijn kaaklijnen en onderkin komen daar niet voor in aanmerking zeggen de dokters (minieme obstructie) dus ook geen oplossing.
Wat ik vooral veel lees zijn die middeltjes voor de slaappositie in bed. Ik snurk zowel op de rug als op de buik als op de zijkant. Jippie lol. En jaja hoor...die klachten vanop de buik voor je rug? JUIST. Ik rol soms uit men bed, als ik op de buik slaap, van de pijn in de nek en onderrug.
Zelfs als je op je zijkant ligt ook JUIST, slechte doorbloeding zoals ze het aangeven. Prikkelende gevoelens in de armen, benen en voeten omdat je niet op de GOEDE manier op je zijkant slaapt.
Een splinternieuw aangepast bed gekocht dat alle nodige steunpunten kan bieden en zich automatisch aanpast aan de ligpositie...duur!!!! maar dit helpt dus ook niet meer. We slapen alle twee apart. En zoals ze zeggen het is een drilboor die 3 meter naast je ligt OOK al is er een muur tussen. Wat nu?? Ik geraakte dus verder oververmoeid omdat ik echt angst begon te krijgen om te gaan slapen. Ik hou men partner wakker die zeker haar slaap nodig heeft!
Echt geen enkel middel helpt. Ja ik kan men partner gerust even een extra slaapmiddeltje geven zodat zij ko ligt uiteraard lol. Wat drijft een mens toch zo iets te denken hé? Ik denk er ondertussen het mijne van en als er iemand niet mee kan leven zodat ik MIJN nachtrust niet heb...wel... de deur is simpel, die draait open en dan dicht en verder ga je de trap af naar de uitgang en daar kan je de auto nemen....... je snapt het wel hé....
Ooh en dat van je gewicht en roken en all that bullsh*t...sorry, ik eet gezond, sport gezond lol en let er wel op hoe ik me ontspan...raar toch dat een gezonde mens ook snurkt hé. Plots bekijken dokters je als een groot ????? en weten ze het niet meer. Ik ken mensen die 3 keer meer wegen als ik en NIET snurken.
Zolang je geld maar rolt...onnodig en vooral heel veel want elk ding kunnen ze wel "onderzoeken".

Door Sandra Buijse (niet gecontroleerd) op ma, 12/14/2015 - 19:40

Mijn man snurkt al jaren en ik kan je zeggen dat het verschrikkelijk irritant is. Ik heb twee weken geleden op antisnurkclip.nl zo'n anti snurk clip besteld en bij mijn man werkt dit heel goed. Hij snurkt nu veel minder en soms zelfs helemaal niet. Het werkt heel makkelijk en hij heeft ook geen last van het neus clipje. Ik vind het echt een aanrader.

Door Rik (niet gecontroleerd) op za, 04/04/2015 - 11:11

Wij hebben dus ook de acusnore neusspreider besteld, het is echt een prettig product. Merk meteen dat ik veel beter adem door me neus, helemaal als ik op mijn zij slaap.

Door Linda (niet gecontroleerd) op wo, 02/18/2015 - 16:08

Ik had al een paar jaar last van mijn man die snurkte. Ik wilde eigenlijk wel naast hem slapen, maar soms werd ik zo vaak wakker 's nachts dat ik maar ergens anders ging liggen. Het is echt verschrikkelijk als je niet in hetzelfde bed kan slapen! Hij had al verschillende dingen geprobeerd, maar is sinds kort op een goede oplossing gekomen. Mijn man draagt tegenwoordig een anti snurkbeugel als hij gaat slapen. Blijkbaar zakten zijn kaken weg als hij sliep. Hij heeft een beugel die je gewoon kunt inbijten van het merk acusnore. Wat ben ik blij dat hij dat ding heeft besteld zeg! Ze hebben meer verschillende producten van acusnore die volgens de reacties die ik heb gelezen erg goed moeten zijn. Mijn man heeft zijn beugel besteld op de website van snurkspecialist. Ik zou het meer mensen aanraden als het snurken echt hinderlijk wordt!