Slapeloosheid kan kwestie van aanleg zijn

Getty Images

De oorzaak van slapeloosheid komt langzamerhand aan het licht. Voor het eerst identificeerde een internationaal onderzoeksteam 956 genen in ons brein, die een risico geven op chronische slapeloosheid.

Eus van Someren, neurofysioloog en betrokkene bij het onderzoek, zegt dat het erop lijkt dat mensen met die risicogenen bepaalde spanningen niet goed kunnen verwerken tijdens hun slaap.  

Slaap helpt over het algemeen om indrukken en belevenissen van overdag te verwerken of een plek te geven. Dat mechanisme werkt echter niet of weinig bij slapeloze mensen, en zij kunnen juist nog meer gespannen wakker worden dan dat ze naar bed gingen. 

Met het geanalyseerde dna en de slaapgegevens van 1,3 miljoen mensen is een cruciaal puzzelstukje op zijn plek gelegd, zegt van Someren. Volgens hem wordt er vaak gedaan alsof mensen met slapeloosheid maar even moeten ontspannen en verder niet moeten zeuren. Ook zegt van Someren dat je er echt aanleg voor kunt hebben en dat hij en het onderzoeksteam willen begrijpen waarom dat zo is. 

De wetenschappers onderzoeken ook wat goed helpt tegen slapeloosheid. Medicijnen of tips om zo ontspannen mogelijk naar bed te gaan kunnen eventueel helpen. Als je van jezelf weet dat je moeilijk slaapt, kun je daar rekening mee houden door niet aan het einde van de dag al te spannende dingen te ondernemen.

Auteur 
Bron 
  • NOS