'Te lang slapen ongezond'

Getty Images

Zowel mensen die te weinig slapen als langslapers krijgen vaker last van hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 50.000 45-plussers dat gepubliceerd is in het tijdschrift Sleep.

Safwan Badr en zijn collega’s analyseerden de medische dossiers van ruim 54.000 Amerikanen van 45 jaar en ouder. Bijna een derde bestond uit korte slapers, die minder dan 6 uur per nacht sliepen. Bijna 65 procent sliep optimaal: 7 à 9 uur per nacht. Een minderheid van 4,1 procent maakte nachten van meer dan 10 uur.

​Slaapprobleem
Er bleek een verband te zijn tussen slaappatronen en geestelijke en lichamelijke problemen. Mensen die te kort sliepen, kampten vaker met hart- en vaatziekten, obesitas, angsten en diabetes. Het risico op deze aandoeningen was nog hoger bij 45-plussers die langer dan 10 uur per nacht sliepen.

"Een gezonde, evenwichtige leefstijl beperkt zich niet tot voeding en een goede conditie. Wanneer en hoe je slaapt is net zo belangrijk als wat je eet en hoe je beweegt. Sta je vermoeid op, bespreek dan met een arts of je een slaapprobleem hebt", zegt Badr.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Sleep.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Daily Mail