Waarom slapen met afgeplakte mond gezonder is

5 gezondheidsvoordelen van slapen met mondtape

vrouw slaapt op haar zij in bed
Getty Images

Steeds meer mensen doen het: slapen met tape op hun mond. Waarom? Ademen door je neus zou veel gezonder zijn, vooral tijdens je slaap, beweren allerlei ademtrainingcoaches en -fysiologen. Vijf (bewezen) gezondheidsvoordelen van slapen met afgeplakte mond.

1. Je slaapt beter en dieper

Adem je door je neus, dan slaap je beter en dieper. Dat komt doordat je neus de lucht filtert, verwarmt en bevochtigt waardoor je lichaam deze makkelijker opneemt. Bovendien komt er minder lucht binnen dan bij mondademhaling. Dat is beter, want dan heb je minder kans op 'overademing' waarbij je veel zuurstof binnenkrijgt maar ook veel koolzuur verliest. Minder koolzuur in het bloed betekent dat er minder snel zuurstof bij je cellen terechtkomt. Een optimale balans van zuurstof en koolstofdioxide is beter voor je nachtrust én daarmee voor je algehele gezondheid.

Daarnaast stimuleert de neusademhaling een diepe ademhaling door je buik, wat een positief effect heeft op je parasympathische zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel, en verlaagt je bloeddruk en hartslag. Verder zorgt het ervoor dat je ademhalingsfrequentie omlaag gaat, waardoor je hartslag lager is. Dat bevordert de kwaliteit van de slaap, waardoor je uitgeruster wakker wordt.

2. Je weerstand wordt hoger

We weten allemaal dat goed slapen een gunstig effect heeft op je weerstand. Maar wist je dat met specifiek ademen door je neus je je weerstand zelfs met vijftig procent kunt vergroten? Dat vertelt performance coach Robbin Vredeveld, die met topsporters werkt en gespecialiseerd is in ademhalingstechnieken, aan De Volkskrant. Uiteraard moet je voor een goede weerstand ook zorgen voor een gezonde leefstijl.

3. Je hebt minder kans op lage rugpijn

Volgens internationaal ademtrainingscoach Patrick McKeow heeft door je neus ademen ook een voordeel voor je middenrif. "Als je tijdens rust door je neus ademt, heb je een beter herstel van het middenrif. En de middenrif-ademhalingsspier zorgt voor stabilisatie van de wervelkolom, waardoor je minder kans hebt op lage rugpijn. Vijftig procent van de mensen met lage rugpijn heeft disfunctionele ademhalingspatronen", legt hij uit aan The Athletic.

4. Je sportprestaties gaan omhoog

Voor (top)sporters blijkt slapen met een afgeplakte mond helemaal het proberen waard te zijn. Ademfysioloog Steven Zwerink - die onder andere topvoetballers, autocoureurs en tennissers efficiënter leert ademen - vertelt aan NRC dat dat leidt tot een betere nachtrust, een sneller herstel en betere prestaties. "Door het ademen via de neus komen we dieper onze longen in en trainen we onze ademspier", vertelt hij.

Volgens McKeow heeft zelfs sporten met je mond dicht ook veel voordelen. Zo neemt het gas koolstofdioxide in het bloed licht toe. "Dat verwijdt je bloedvaten en je luchtwegen en zorgt er ook voor dat hemoglobine, de belangrijkste drager van zuurstof, gemakkelijker zuurstof vrijgeeft. Je hebt dus een betere zuurstoftoevoer naar de werkende spieren tijdens lichamelijke inspanning als je mond gesloten is, vergeleken met je mond open."

5. Je geheugen wordt beter

Moet je ergens voor studeren? Probeer het dan eens met je mond afgeplakt. Er zijn namelijk aanwijzingen dat je door via je neus te ademen dingen beter kunt onthouden, blijkt uit (kleinschalig) onderzoek van Artin ­Arshamian en zijn collega's van het Karolinska Instituut in Zweden. Hiervoor vergeleken ze de effecten van neus- en mondadem­haling tijdens een experiment waarin deelnemers aan diverse geuren werden blootgesteld, en vervolgens een uur kregen om de verschillende waargenomen geuren te onthouden.

Wat bleek? Mensen die door hun neus ademhalen en bij wie de monden ­tijdens de inprentingsfase werden afgeplakt, konden zich meer geuren herinneren dan de mondademhalers, bij wie de neuzen tijdens deze fase waren afgeknepen. Er moet nog wel meer onderzoek worden gedaan naar dit onderwerp, maar de eerste aanwijzingen zijn veelbelovend.

Lees ook: Korter in bed om beter te slapen? Dit is wat slaaprestrictie kan doen

Aan de slag met mondtape?

Wil je zelf eens ervaren hoe het is om met afgeplakte mond te slapen? Een paar tips op een rij:

  • Gebruik niet een gewoon rolletje plakband uit je keukenla. Je kunt hypo-allergeen tape bij de drogist gebruiken of speciale slaapstrips. Die zijn milder voor je huid.
  • Plak de tape verticaal op je mond, zodat het beter blijft zitten en er wat ruimte overblijft.
  • Verwacht geen wonderen na één nacht: geef het even een paar dagen de tijd om eraan te wennen.
  • Luister naar je eigen lichaam. Vind je het niet prettig? Doe het dan vooral niet (meer).

Let op: heb je een aandoening aan je neus? Overleg dan eerst met je (huis)arts of medisch specialist voordat je aan de slag gaat met mondtape.

Disclaimer: slapen met een afgeplakte mond is in principe veilig, maar het is altijd op eigen risico.

Bron 
  • Volkskrant
  • Nationale Zorggids
  • NRC
  • PubMed