Wat zijn natte dromen?

Niet alleen een mannending

Getty Images

Natte dromen maken je een beetje ongemakkelijk. Ze zijn iets om je voor te schamen. Vooral als je bedenkt over wie je die nacht droomde. Maar eigenlijk zijn natte dromen heel natuurlijk.

Een natte droom is een zaadlozing tijdens je slaap. Zo'n nachtelijke ejaculatie heeft meestal niets met seksuele gedachten of dromen te maken; het is gewoon een biologische reflex.

Ook vrouwen natte dromen

Een groot deel van de mannen krijgt in zijn leven wel eens een natte droom. Het komt vooral veel voor bij jongere mannen. Ongeveer één op de tien jongens krijgt zijn allereerste orgasme in zijn slaap. Maar het hoeft niet per se op te houden na de puberteit.

Er zijn mannen die regelmatig nog natte dromen hebben. Ook vrouwen kunnen een natte droom krijgen. Maar zij worden niet wakker met het 'bewijsmateriaal' in hun ondergoed. Wel krijgen ze wat meer vaginale afscheiding.

Dromen

Natte dromen komen voor tijdens de REM-slaap (Rapid Eye Movement). Dit is de slaapfase waarin je erg levendig droomt. Allerlei onbewuste lichamelijke functies worden in deze fase gestimuleerd. Je hartslag en ademhaling versnellen. Er stroomt extra bloed naar de hersenen en naar de zwellichamen in de penis of vagina.

Dit zijn normale lichamelijke reacties. Het onderwerp van je droom hoeft niet de reden te zijn dat je klaarkomt. Misschien droomde je gewoon over een fietstocht. Of over iemand die je niet aantrekkelijk vindt. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat je onbewust toch verliefd bent op die persoon.

Reactie van je lichaam

Je kan maar weinig doen aan natte dromen. Het is een reactie van je lichaam, net als de hik. Er lijken aanwijzingen te zijn dat mensen die veel seks hebben of veel masturberen minder natte dromen hebben. Maar het is vooral een biologisch verschijnsel, dat iedereen tijdens zijn slaap kan overkomen.

Auteur