dinsdag, 20 april 2021

Werkplek met ramen goed voor nachtrust

Kantoorpersoneel dat tijdens het werk aan veel daglicht wordt blootgesteld slaapt langer en beter en voelt zich gezonder. Dat blijkt uit een onderzoek van onder andere de University of Illinois.

Aan het onderzoek deden 49 vrijwilligers mee. Daarvan hadden 27 mensen een werkplek zonder ramen of een bureau ver bij het raam vandaan. De 22 andere proefpersonen hadden een werkplek met meer daglicht. Zij beantwoordden vragen over hun gezondheid en nachtrust. Daarnaast droegen 21 andere proefpersonen een armband die hun blootstelling aan licht, slaap en bewegingen registreerde.

Langer slapen

Werknemers met een raam in de buurt bleken elke nacht gemiddeld 46 minuten langer te slapen dan hun collega’s die overdag minder daglicht zagen. Bovendien bewogen medewerkers met een werkplek met een raam meer. Kantoorpersoneel dat ver bij de ramen vandaan zat of overdag helemaal geen daglicht zag, sliep slechter en voelde zich minder gezond.

Daglicht

Licht zorgt ervoor dat de biologische klok goed afgesteld wordt. Bovendien zorgt overdag veel daglicht zien ervoor dat je ’s nachts beter slaapt, wat weer goed is voor de gezondheid.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het Journal of Clinical Sleep Medicine.

Bron(nen):