Zo wen je zo snel mogelijk aan de wintertijd

Weer fit en energiek in een paar dagen

Getty Images

Ben jij ook altijd een tijdje van slag na het ingaan van de wintertijd? Deze wintertijd-jetlag duurt meestal maar een paar dagen. Met deze tips voel je je zo weer fit en energiek!

Na het ingaan van de wintertijd is de biologische klok van veel mensen een paar dagen van slag. Ze kunnen 's avonds slechter in slaap komen en hebben 's ochtends veel moeite met opstaan. Overigens hebben veel meer mensen last van de overgang van wintertijd naar zomertijd dan andersom.

Om zo snel mogelijk aan de wintertijd te wennen, kun je het volgende doen:

1. Zorg voor veel licht, doe 's morgens direct je gordijnen open en zet veel lampen aan.

2. Een andere mogelijkheid als je moeite hebt met wakker worden is een lichtwekker. Zo’n wekker simuleert de zonsopkomst. Het licht uit de lamp wordt langzaamaan steeds feller, waardoor je geleidelijk wakker wordt.

3. Beweeg en sport voldoende, bij voorkeur 's morgens en niet 's avonds. Intensief sporten mag, maar een wandeling maken of op de fiets naar het werk of naar school telt ook. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je je energieker voelt.

4. Zorg voor regelmaat en eet op vaste tijden. Dat klinkt saai, maar uit onderzoek blijkt dat routinematige activiteiten 10 keer minder mentale energie kosten dan niet-routinematige activiteiten. Je bespaart zo energie.

5. 's Ochtends moet je dus voor veel licht zorgen, maar 's avonds juist voor weinig licht. Dim de lampen, kijk niet te lang televisie en gebruik zo min mogelijk je smartphone of tablet en helemaal niet meer twee uur voordat je gaat slapen. Je lichaam maakt dan voldoende melatonine aan om goed te kunnen slapen.

Auteur