donderdag, 17 juni 2021

Snelgroeiende baby krijgt dikke vaatwand

UTRECHT - Kinderen die te snel groeien als baby hebben op vijfjarige leeftijd dikkere bloedvatwanden. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van arts en onderzoeker Annemieke Evelein van het UMC Utrecht.

Evelein bestudeerde kinderen uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Bij 333 kinderen werd op vijfjarige leeftijd via een echometing de wanddikte en de elasticiteit van de halsslagader gemeten. Van deze kinderen hadden de onderzoekers eerder al de groeigegevens uit het groeiboekje verzameld.

Uit het onderzoek bleek een deel van de vijfjarige kinderen een dikkere bloedvatwand te hebben. Het ging om de kinderen die in hun eerste drie levensmaanden een snellere gewichtstoename hadden in verhouding tot hun lengtegroei dan hun leeftijdsgenoten. Bij volwassen geeft een dikke vaatwand een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Voeding aanpassen
"We kunnen nog niet zeggen of de voeding van deze kinderen moet worden aangepast", reageert Evelein. "We kennen de mogelijke bij-effecten daarvan namelijk niet. Wel kunnen we zeggen dat factoren die leiden tot een verstoord groeipatroon, zoals roken tijdens de zwangerschap, voorkomen moeten worden."

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Bron(nen):