Bang voor de tandarts?

Interview met een angsttandarts

Getty Images

Bang voor de tandarts? Het lijkt flauw, maar veel mensen hebben zo'n angst voor de tandarts, dat ze jarenlang niet gaan. De gevolgen laten zich raden: een slecht gebit, verlies van tanden en kiezen en chronisch ontstoken tandvlees. Is er iets te doen aan zo'n tandartsfobie?

Karen Mulders van CDC Kliniek voor tandzorg: "Ontstoken tandvlees heeft bovendien ook nog negatieve invloed op de rest van de gezondheid. Alle reden dus om toch weer naar de tandarts te gaan, maar dan wel één die gespecialiseerd is in behandeling van angstige patiënten. Een die luistert naar je verhaal.

Verwaarlozing van gebit

Angst voor de tandarts kan veel oorzaken hebben: nare ervaringen, gruwelverhalen over tandartsbezoeken en onzekerheid over wat er gaat gebeuren.

Mulders: "Daarbij komt angst voor pijn en, na jaren verwaarlozing van het gebit, ook de schaamte voor de staat van kiezen en tanden. Vaak zijn mensen niet alleen bang voor de behandelingen, maar ook voor de tandarts zelf. Zeker vroeger werd er soms nors en onvriendelijk gedaan tegen de patiënt. Zitten, mond open doen en niet zeuren. Voeg daar nog oude technieken aan toe en de angst is geboren."

"Gelukkig beseffen veel mensen dat een gezond gebit erg belangrijk is. Bovendien ga je na een paar jaar wel zien dat het gebit verwaarloosd is. Daar kun je onzeker van worden, en een slecht gebit heeft ook gevolgen voor de sociale en zakelijke contacten. Daarom willen mensen uiteindelijk best wel weer naar een tandarts, maar die moet dan wel begrip hebben voor hun angst."

"Onze tandartsen zijn gespecialiseerd in de behandeling van angstige patiënten. Uit cijfers blijkt dat 80 procent van de patiënten die bij ons komen, bang is. 75 procent was al langer dan vijf jaar niet meer bij een tandarts geweest. Wij laten zien dat het wel degelijk anders kan, dat we angst serieus nemen."

Iets moois maken

Heb je dan eindelijk de stap genomen om naar een tandarts te gaan, dan wil je daar ook zo snel mogelijk naartoe, voordat de moed je weer in je schoenen zakt.

Mulders: "Daarom plannen we de behandelingen zo kort mogelijk na het intakegesprek. Je hoeft niet bang te zijn dat we een oordeel uitspreken over de staat van het gebit. We hebben al heel wat gezien. Het is eigenlijk alleen maar triest als je vanwege angst niet meer naar de tandarts durft, daar hoef je je niet voor te schamen."

"En als je vraagt wat het voor mensen zijn die zo'n angst hebben, dan kan ik alleen maar zeggen: mensen zoals jij en ik. Met allerlei redenen voor die angst. Daarom behandelen we zonder horloge. Dat wil zeggen dat we alle tijd nemen om over je angsten te praten. We kijken nergens van op en leggen alles uit wat we doen."

"Ben je bang voor het geluid van de boor, dan gebruiken we een ander type boor, krijg je een koptelefoon op en kun je naar muziek luisteren. En als het nodig is, dan behandelen we onder volledige narcose. We hebben onze eigen, BIG-geregistreerde anesthesiologen in dienst. We zien het als een uitdaging om er weer iets moois van te maken."

Alles in eigen hand

CDC Kliniek is ISO 9001/HKZ gecertificeerd en in het bezit van het kwaliteitskeurmerk van ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland). Mulders: "Dat zijn kwaliteitskeurmerken voor de gezondheidszorg. Daar hebben we hard aan gewerkt en daar zijn we erg trots op. CDC is een initiatief van Rob en Eric Dral, samen met een groep tandartsen."

"Zij vonden dat de benadering en behandeling van, en omgang met angstige patiënten anders moest. Maar ook het cosmetische deel moest beter. We zagen zoveel rare en lelijke werkstukken, dat we ons eigen laboratorium wilden om alles zelf te kunnen maken. Zo hebben we alles in eigen hand en kunnen zelfs in de mond de kleur van bijvoorbeeld een kroon of facing nog aanpassen, voordat deze definitief geplaatst wordt."

Patiënt centraal

Op elke behandeling zit tien jaar garantie. Dat betekent dat als je gebit weer helemaal tiptop in orde is, je bij de kliniek onder controle blijft. Mulder: "We zijn geen 'gewone' tandartspraktijk. We richten ons echt op de behandeling van mensen met angst voor de tandarts. Wel zijn onze cosmetische behandelingen voor iedereen, dat is immers onze andere specialisatie."

"Onze kliniek is geen elitekliniek. We zijn er voor angstige patiënten en iedereen die weer een mooi én gezond gebit wil. We gaan tot het uiterste om daar iets moois van te maken. Niets is te erg, geen angst is te groot. Bij ons staat de patiënt centraal. Het is voor ons een extra beloning als een patiënt aangeeft dat de behandeling 'heel erg meeviel'. Dan hebben we ons doel bereikt: een patiënt die niet meer bang is en weer voluit durft te lachen."