Osteopathie

Wat is het?

Getty Images

Osteopaten onderzoeken het gehele lichaam. Ze focussen op het corrigeren van blokkades.

Osteopaten proberen weefsels, gewrichten en organen beweeglijker te maken. Doelen daarbij zijn het verminderen van pijn en het vergroten van het herstelvermogen van het lichaam. Osteopaten geloven dat klachten die met bewegen te maken hebben, ook kunnen ontstaan door blokkades in organen en de schedel.

Wat kun je verwachten?

Osteopaten onderzoeken met hun handen het gehele lichaam. Je kunt onderzocht worden op beweeglijkheid van diverse gewrichten, wervels, organen en de schedel. De manier van behandelen hangt vervolgens af van waar volgens de osteopaat de blokkades zich bevinden. Een osteopaat gebruikt diverse manuele technieken om te proberen blokkades te corrigeren. Stugge weefsels worden met de handen losgemaakt om de doorbloeding te verbeteren. Daardoor zou het lichaam vitaler worden en beter in balans kunnen blijven.

Kwaliteit

Wie een osteopaat wil bezoeken, doet er goed aan te kijken naar de vooropleiding. Opleidingen voor osteopathie bieden ook mogelijkheden voor studenten zonder medische vooropleiding. Als je voor een osteopaat kiest die staat ingeschreven in het kwaliteitsregister van de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF), weet je zeker dat hij of zij een medische vooropleiding heeft. Deze beroepsvereniging registreert namelijk alleen osteopaten die een medische vooropleiding tot fysiotherapeut of arts hebben afgerond. Een andere beroepsvereniging voor osteopaten is de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO). Zij verwijzen naar het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO), daarin staan ook osteopaten zonder medische vooropleiding. Sommige behandelaars die werkzaam zijn als osteopaat zijn geen lid van een beroepsvereniging.

Effectiviteit en veiligheid

De reguliere geneeskunde ziet osteopathie niet als wetenschappelijk bewezen effectief. Met name craniosacraal therapie is omstreden. Deze therapie gaat ervan uit dat ook schedelbeenderen kunnen bewegen. Door op de schedelbeenderen manuele technieken toe te passen zouden bepaalde klachten minder kunnen worden. Dat schedelbeenderen kunnen bewegen, is niet wetenschappelijk aangetoond. Door veel artsen wordt craniosacraal therapie als gevaarlijk gezien.

Vergoeding

Osteopathie is een alternatieve therapie waar je je aanvullend voor kunt verzekeren. Hoeveel je vergoed krijgt, hangt sterk af van je zorgpolis. Zorgverzekeraars vergoeden meestal één maximumbedrag voor alle alternatieve therapieën die je kiest, en een maximumbedrag per dag. De meeste zorgverzekeraars stellen voor vergoeding als eis dat de alternatieve behandelaar is aangesloten bij een door hen erkende beroepsvereniging.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine