Chiropraxie

Wat is het?

Getty Images

Chiropractors richten zich vooral op het opheffen van blokkades in de wervelkolom.

Chiropraxie is een therapie die ervan uitgaat dat veel lichamelijke klachten veroorzaakt worden door stoornissen in de wervelkolom. Een door chiropractors veel toegepaste techniek is het terugduwen van scheve of vastzittende wervels, zoals in de rug of in de nek. Het uitvoeren van snelle correcties van een gewricht wordt in de volksmond ook wel 'kraken' genoemd.

Wat kun je verwachten?

Behandelingen van een chiropractor richten zich vooral op blokkades in de wervelkolom. Een van de belangrijkste en bekendste technieken om blokkades op te heffen is het 'kraken'. Chiropractors beheersen ook andere manuele technieken. Bovendien kun je van een chiropractor specifieke oefeningen voorgeschreven krijgen. Een chiropractor zal zich waarschijnlijk, door zijn opleiding en holistische denkwijze, ook focussen op diagnostiek.

Kwaliteit

In Nederland zijn er nog geen opleidingen voor chiropraxie. In het buitenland worden wel diverse opleidingen aangeboden. Er zijn twee verschillende kwaliteitsregisters voor chiropractors in Nederland: Stichting het Nationaal Register van Chiropractoren (SNRC) en het register van Stichting Chiropractie Nederland (SCN). Kwaliteitscriteria, zoals benodigde opleiding, en aangesloten chiropractors zijn te vinden op www.register­chiropractor.nl en www.stichtingchiro­practie.nl.

De twee grootste beroepsverenigingen voor chiropractors zijn de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) en de Dutch Chiropractic Federation (DCF).  Om lid te worden van de NCA moet iemand zich eerst laten registreren bij Stichting Chiropractie Nederland. Chiropractors die lid willen worden van de DCF moeten ook lid zijn van de International Chiropractors Association (ICA). Leden van de DCF worden automatisch geregistreerd bij Stichting het Nationaal Register van Chiropractoren. Er zijn ook behandelaars die werkzaam zijn als chiropractor en geen lid zijn van een beroepsvereniging. Zij staan ook niet geregistreerd in een kwaliteitsregister.

Effectiviteit en veiligheid

De reguliere geneeskunde ziet chiropraxie niet als wetenschappelijk bewezen effectief. Onderzoek wijst uit dat met name het 'kraken' risico's kan inhouden. Sommige mensen krijgen daarvan juist meer klachten.

Vergoeding

Chiropraxie is een alternatieve therapie waar je zich aanvullend voor kunt verzekeren. Hoeveel je vergoed krijgt, hangt sterk af van je zorgpolis. Zorgverzekeraars vergoeden meestal één maximumbedrag voor alle alternatieve therapieën die je kiest, en een maximum­bedrag per dag. De meeste zorgverzekeraars stellen voor vergoeding als eis dat de alternatieve behandelaar is aangesloten bij een door hen erkende beroepsvereniging.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine