Chiropraxie effectiever bij nekpijn dan medicatie

Getty Images

BAARN - Wervelmanipulatie en oefeningen kunnen beter helpen tegen nekpijn dan medicatie. Dit schrijven onderzoekers in de Annals of Internal Medicine.

Nekpijn

is een veelvoorkomend probleem. Volgens de onderzoekers hebben drie op de vier mensen er wel een keer last van. De gebruikelijke behandeling bestaat uit medicatie, zoals ontstekkingsremmers en pijnstillers en oefeningen. Als dit niet werkt, gaan patiënten op zoek naar alternatieven, zoals wervelmanipulatie. Deze behandelmethode was nog niet eerder vergeleken met de werking van medicijnen of oefeningen.

Drie typen behandelingen
Gedurende twaalf weken werden 272 mensen met nekpijn gevolgd. Ze werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg wervelmanipulatie door een chiropractor, de tweede kreeg medicatie voorgeschreven door een arts en de laatste groep volgde twee sessies bij een therapeut die instructies gaf voor oefeningen die de patiënten thuis moesten doen. Voor, tijdens en na de behandeling rapporteerden ze de ernst van hun klachten.

Persoonlijke voorkeur
Wervelmanipulatie bleek aan het eind van de behandeling en een jaar later de pijn beter te verlichten dan medicijnen. Degenen die thuis oefeningen deden boekten soortgelijke resultaten. De mensen die wervelmanipulatie ondergingen, waren het meest tevreden over hun behandeling. Volgens de onderzoekers wordt hun tevredenheid wellicht veroorzaakt door het frequente contact met een therapeut. Persoonlijke voorkeuren geven mogelijk doorslag bij het vinden van de beste behandeling tegen nekpijn.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • WebMD