Goed nieuws over artrose

Steeds meer intensievere zorg op maat

Getty Images

De medische wetenschap gaat snel vooruit. We vroegen dr. Pieter Emans, orthopedisch chirurg in het Maastrichtse MUMC+, welke doorbraken echte verbeteringen gaan brengen bij de behandeling van artrose.

Ruim een miljoen Nederlanders lijdt aan artrose. Deze ziekte is een slijtage van het kraakbeen in gewrichten en kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het goede nieuws is dat er steeds meer nieuwe therapieën worden ontdekt bij artrose. Maar dat is ook een probleem, want artrose is maatwerk. Wat bij de een goed werkt, geeft bij de ander alleen maar ellende.

Bij artrose wordt al langer gebruik gemaakt van pijnstilling, injecties in het gewricht, verbetering van leefstijl en operaties waarbij het gewricht (deels) wordt vervangen. Maar er komen steeds meer nieuwe mogelijkheden bij, volgens Emans, en niet alles is nog even goed onderzocht. “Op internet vind je onderzoeken naar zuurstof inspuiten, stamcellen inspuiten, kraakbeen kweken… noem maar op. Ik merk dat patiënten het overzicht weleens kwijt zijn en denken dat alles mogelijk is.” Dat kan helaas niet. Een belangrijk aspect daarbij is leeftijd. Emans: “Wanneer je 60-plus bent, is lang niet alles meer mogelijk. De zogenoemde regeneratieve behandeling bijvoorbeeld, waarbij weefsel zelf weer aangroeit, is dan meestal niet meer geschikt. Aangroeien gaat op een gegeven moment niet meer zo gemakkelijk.” Dat kan nog wel als je jonger bent dan 60. Maar er zijn ook vijftigers die een kunstknie willen, terwijl je daar juist weer beter mee kunt wachten. “Een prothese kan infectie­gevoelig zijn. Een bacterie die elders in het lichaam een infectie veroorzaakt, kan zich verspreiden via het bloed en zich in het gebied rondom de prothese nestelen.”

Behandeling gericht op behoud van het gewricht

Hoe langer je met je eigen knie dingen kunt blijven doen, hoe beter. Emans voorziet dat er door het land heen zogenoemde gewrichts­besparende klinieken zullen ontstaan waar de behandeling gericht is op het behoud van je eigen gewricht. “Zorgverleners werken steeds meer samen. We proberen echt een behandeling op maat aan te bieden, want er zijn veel factoren die mede bepalen of een behandeling goed past bij iemand.”

Dit artikel verscheen in het tijdschrift Plus Magazine januari 2020. Abonnee worden van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bron 
  • Plus Magazine