Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Heb ik zenuwpijn?

Stel de juiste diagnose

Een warme douche die voelt als een kop hete thee op je huid. Een aai over je hand die doet denken aan de tandartsboor. Of: een constante pijn in je rug. De vervelende sensaties die mensen met zenuwpijn voelen, zijn heel verschillend. Wat voor iedereen gelijk is, is de wens om van de pijn af te komen.

Helaas kan dit niet altijd, maar gelukkig zijn er wel steeds meer mogelijkheden om zenuwpijn te behandelen. Met speciale pijnstillers, of combinaties van medicijnen en bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen.

Juiste diagnose

Om de kans op een succesvolle behandeling te vergroten, is het belangrijk dat een arts de juiste diagnose kan stellen. Net zoals de oorzaken, variëren de symptomen en klachten van patiënt tot patiënt.

Hoe voelt zenuwpijn?

 • tintelend
 • een branderig gevoel
 • stekende, scherpe pijn
 • pijnscheuten of krampende pijn
 • het gevoel dat je 'op kussens of watten' loopt
 • het aangetaste lichaamsdeel 'slaapt' 
 • een koud briesje, een aanraking of douchen is onprettig

Bijkomende klachten:

 • chronische vermoeidheid door slaapproblemen 
 • een suf gevoel
 • concentratiestoornissen
 • depressieve klachten

Gesprek met je arts

Herken je deze klachten? Maak dan een afspraak met je huisarts om uit te zoeken of jij last hebt van zenuwpijn. Probeer goed voorbereid naar je arts te gaan en realiseer je dat hij misschien niet meteen een oplossing heeft.

Met deze tips gebruik je je tijd in de spreekkamer effectief:

 • Breng je pijn in kaart. Hou voor het consult een dagboekje bij om te weten waar je precies pijn voelt. Hoe voelt die pijn? Hoe vaak komt de pijn voor? Wanneer heb je vooral pijn?
 • Heb je meer klachten? Kan de pijn samenhangen met andere klachten die je hebt?
 • Verwacht geen wonder. Volgens www.stopdepijn.nl is het zoeken naar de juiste pijnbestrijding 'detectivewerk'. Jij hebt natuurlijk haast, maar realiseer je dat de puzzel voor je behandelaar lastig is. Geduld en pijn gaan niet gemakkelijk samen, toch is dit de enige manier om vooruitgang te boeken. 
 • Hou vol. Als je arts een behandeling heeft voorgesteld, hou die behandeling dan ook vol. Het succes van een behandeling is niet na een paar dagen te bepalen. Vraag goed naar mogelijke bijwerkingen van een medicijn en bespreek hoelang je iets moet proberen voordat je conclusies kunt trekken. Therapietrouw, dus je medicijnen slikken volgens de voorschriften zolang als de arts heeft geadviseerd, is heel belangrijk. Heb je vragen of twijfels, dan kun je natuurlijk bellen met de arts of je apotheek voor overleg.
 • Er is meer dan een pil. Vraag of je arts ook ideeën heeft om buiten de medicatie iets aan de pijn te doen. Denk aan een verwijzing naar een psycholoog of fysiotherapeut. Hiermee zeg je niet dat de pijn psychisch is, maar dat je op alle manieren probeert om je beter te voelen.

Reactie toevoegen

11 Comments

Door Monique (niet gecontroleerd) op di, 05/09/2017 - 03:23

Dat ervaar ik nou hetzelfde, ik heb een soortgelijk verhaal, zoveel pijn in mijn rechtervoet maar door mijn hernia operatie , wordt er gezegd dat dit door mijn rug komt, chronische pijn. Moet ik maar mee leven, verder kijken doen ze niet, ikzelf denk aan een tarsale tunnelsyndroom in enkel. Dus we moeten maar weer verder.

Door Ada (niet gecontroleerd) op di, 03/14/2017 - 17:12

Beste Jeanne,heb jij nog steeds pijn na verwijdering oorspeekselklier.Ik heb de zelfde symthomen net als jij,ik loop hier al 6jaar mee.Wisselende medicatie gehad en pijnpoly maar niksheeft tot nu toe niet geholpen.Ik reageer op jou berichtje bijna 2jaar nadat jij het geplaatst hebt,ik hoop dat je het nog leest.En anders gaarne reacties van andere de zelfde ervaring hebben.Gr Ada.

Door ada vries (niet gecontroleerd) op zo, 03/12/2017 - 20:01

Hallo ik zie jou berichtje nu pas van bijna 2jaar geleden,ik zelf loop nu al 6jaar.Mijn vraag is heb jij er nog steeds last van.Ik hou dit bericht kort want ik weet niet of je dit nog leest. Gr Ada

Door Piet (niet gecontroleerd) op di, 08/09/2016 - 23:54

Laat je vooral niet volstoppen met antidepressivum. Dat zou zgn ook moeten werken tegen zenuwpijnen. Nee niks, dan zijn ze van het gezeur af.
Ik had 3 antidepressiva en een anti- epileptica. Het enige wat ik kreeg was hallucinaties,zelfmoordgedachten en een gewichtstoename van 13 kilo.
Ik ga nu pea-pro proberen. Stuk gezonder.
Liever pijn dan vergiftigd worden.

Sterkte allemaal.

Door Marisjaan (niet gecontroleerd) op di, 06/21/2016 - 10:17

Heb al jaren last van onderrug. Sinds 2012 ook last van zware benen, onrust in benen, spontane blauwe plekken en heb vaak enkel(s) gezwikt. Zo ook in mei 2014. Gevolg: zitten lukt niet, hoesten en niezen is pijnlijk, lopen wordt schuifelen. In september kan ik niets meer, mijn (linker)been staat in brand zodra ik probeer te staan, spanning en pijn in kuit, zwakte in been. Maanden medicijnen slikken en therapie. MRIscan werd geweigerd want geen uitval bijv. blaas. Na 5 maanden alsnog. Uitslag zenuwbeknelling(hernia). In mei 2015 geopereerd l5 Si(ondanks mijn bedenkingen). Kwam hier slechter uit dan ik er in ging. Heb een proefbehandeling zenuwblokkade ondergaan. Hielp even maar ga niet verder met deze behandeling. Omdat ik zelf al heel lang het idee heb dat er iets schort aan de bloedcirculatie (zware en onrustige benen ) heb ik dit laten onderzoeken. Blijkt niks aan de hand te zijn.

Op dit moment heb ik nog steeds last van zwakte in linker been en voet, raar gevoel in gebied enkel en hak, onrustig kriebelig gevoel in been , last van pijn in linker heup en stilstaan zorgt voor last onderrug.
Volgens de huisarts zijn de klachten het gevolg van zenuwbeschadiging.

Ik twijfel nog steeds, omdat de restklachten voor de Hernia al aanwezig waren.
Maar wie ben ik nou helemaal, toch zeker geen arts. Maar het probleem is dat ik niet gehoord wordt en daardoor geen duidelijke antwoorden krijg. Gevolg, zelf doktertje spelen en zoeken op internet. Waarom word er zo slecht geluisterd?

Door Bianca (niet gecontroleerd) op do, 04/07/2016 - 17:33

meer info bij erkende orthomoleculaire arts of erkende natuurartsen

Door Bianca (niet gecontroleerd) op do, 04/07/2016 - 17:31

beste allemaal, veel van dit soort pijnen komt door Cholesterolverlagers.
=spierafbraak (hart is ook een spier), werkt op zenuwstelsel, bloeddruk, diabetes ,immunsysteem, gewrichten, hersenen, ( geheugen, verwardheid,)
breekt vitaminen en mineralen af met alle gevolgen van dien . o.a. vit b12 en vit D en magnesium en kalium, deze zijn juist belangrijk voor bovenstaande klachten/symptomen!

Lees je in op Forums ( Radar , Mijn medicijn" "meldpunt medicijnen) ) en artikelen ., van vit D3, Kalium, Magnesium, Vit B12 tekort, Bloeddrukverlagers( (handel in.. ), cholesterolverlagers,

de mythe van de cholesterol" Cholesterol en vet"

vit b12.nu
Stichting vit B12 tekort, en de nodige misdiagnoses !!

Lees de uitgebreide ! bijsluiters op internet van alle medicatie/ bijwerkingen.

Voeding en fysieke degeneratie" Prof dr Weston A. Price

" Wat u niet mag weten over uw gezondheid "

" Voeding is uw medicijn"

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 04/07/2016 - 13:07

Gewoon coke snuiven joh

Door Jeanne (niet gecontroleerd) op ma, 06/15/2015 - 12:30

Zenuwbeschadeging na oorspeekselklier tumor verwijderen
Pijnlijk oor oorpijn of t verbrand is ook onder mijn kaak de wind doet zelfs pijn erop ook de zon wat moet ik doen

Door dhr. van Bergen (niet gecontroleerd) op za, 05/09/2015 - 09:44

Loop al jaren met enorme pijn in mijn rug, zenuw/spier trekkingen door heel mijn lichaam (ook gepaard met enorme pijn) en kan niet meer normaal lopen! Ben al bij verschillende artsen geweest, maar word nog steeds niet behandeld.
Ik zou zo blij zijn als er eens een volledige MRI gemaakt zou worden en ze eens verder kijken dan hun neus lang is! Want ik trek de pijn niet meer ben volledig geïsoleerd en mijn baan kwijt door deze ellende...