Heb je het sneller koud als je ouder wordt?

Je verliest elk jaar een beetje spiermassa

Vrouw heeft het koud
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: heb je het sneller koud als je ouder wordt?

Heb jij het vaak koud? Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op hoe koud of warm je het hebt, zoals geslacht, leeftijd, lengte en afkomst. Zodra je ouder wordt, kun je het dus inderdaad sneller koud hebben. Dat komt doordat de bloedvaten zich minder goed aanpassen en sensoren in het lichaam trager reageren. Hierdoor houd je tijdens de koudere maanden warmte minder goed vast en reageert het lichaam langzamer. Daarnaast neemt spiermassa al vanaf je dertigste elk jaar een beetje af, terwijl je juist door spieren warm blijft.

Spieren kweken

Je kunt aan ouderdom natuurlijk niets doen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je je spieren op niveau houdt en het daardoor sneller warm krijgt. Hoe? Door te sporten en te eten. Je krijgt het namelijk ook warm door het verbranden van voedingsstoffen. Spieren verbranden veel suikers en vetten. Daarnaast krijg je een snellere stofwisseling als je sport, waardoor je het ook warm krijgt.

Gezond aankomen

Vaak hebben ouderen het ook sneller koud doordat ze slecht of te weinig eten. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals een slechte eetlust, kauw- of slikproblemen, het gebruik van medicijnen of het hebben van een ziekte. Vet zorgt ervoor dat je lichaam warmer blijft. Heb je weinig vet, dan raak je dus ook sneller warmte kwijt. Als je ondergewicht hebt, kun je daarom het beste op een gezonde manier aankomen. Dan zul je zien dat je het minder snel koud hebt. Ben je ziek of ben je afgevallen zonder dat het de bedoeling was, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • DvhN
  • Allesoversport.nl
  • Loketgezondleven.nl