Herstel van de voorste kruisband

Getty Images
 
De voorste kruisband bevindt zich met de achterste kruisband in het midden van de knie. Deze banden zitten strak om het bot van dijbeen en scheenbeen gespannen en lopen kruislings over het kniegewricht. Ze voorkomen dat de knie te ver naar voren of naar achteren kan bewegen.
 
Letsel aan de voorste kruisband wordt vaak door sporten veroorzaakt, maar een gescheurde of uitgerekte voorste kruisband kan ook het gevolg zijn van herhaaldelijke overbelasting, bijvoorbeeld door veel draaien van de knie. 
 
Via artroscopische chirurgie kan de beschadigde band worden vervangen. Eerst worden de restanten van de gescheurde band verwijderd. Vervolgens wordt een gat geboord door de voorkant van het scheenbeen naar het kniegewricht, naar de plek waar de voorste kruisband moet vastzitten. Een tweede gat wordt in het dijbeen geboord van het gewricht naar de buitenkant.
 
Een vervangend stuk weefsel, of graft, kan worden gemaakt uit de knieschijfpees. Het middelste derde deel van die pees wordt met wat stukjes bot van knieschijf en scheenbeen verwijderd. De graft wordt door de beide gaten die door dijbeen en scheenbeen zijn geboord, getrokken en vastgezet met schroeven.
 
Een artroscopische kruisband-hersteloperatie wordt gewoonlijk poliklinisch uitgevoerd. Nadien moet de patiënt revalideren. Het kan zes maanden duren eer de patiënt de knie weer volledig met sporten kan belasten. Een kruisband-hersteloperatie kan met complicaties gepaard gaan. Bespreek daarom altijd met de dokter welke behandelingsoptie voor jou het meest geschikt is.
Auteur 
  • Redactie