Het topje van mijn vinger blijft in de buigstand, wat nu?

Symptomen, oorzaak en behandeling van een malletvinger

Malletvinger ook wel een hamervinger genoemd
Getty Images

Een malletvinger, ook wel bekend als malletfinger of hamervinger, is een veelvoorkomende aandoening. Het doet zich voor als de pees die de vingerbuigers aanstuurt, scheurt of afscheurt. Het gevolg hiervan is een kromme vinger die niet meer kan worden gestrekt. Vaak ontstaat het door een directe klap op de vinger of als tijdens het spelen van een balsport.

Hoe kom je aan een malletvinger?

De meest voorkomende oorzaak van malletvinger is een trauma aan de vinger. Vaak ontstaat het door een directe klap door een val of een ongeval waarbij de vinger wordt gebogen of gedraaid. Ook kan het gebeuren tijdens het spelen van balsporten, zoals basketbal, volleybal en voetbal, wanneer de bal tegen de gestrekte vinger komt. Soms komt een malletvinger voor na een breuk van het kootje. 

Symptomen en behandeling

Raadpleeg bij symptomen van een malletvinger, zoals pijn, zwelling of een kromme vinger, altijd een arts. Hoe eerder de juiste behandeling start, hoe beter het herstel. De behandeling van een malletvinger hangt af van hoe ernstig de blessure is. Als een malletvinger niet behandeld wordt, zal het vingertopje krom blijven staan. In de meeste gevallen is een spalk de eerste stap. Deze spalk moet zo'n zes tot acht weken de vinger in een gestrekte positie houden. De pees kan hierdoor genezen en de vinger zal weer kunnen buigen. Bij ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de pees of het bot te repareren.

Als je een spalk hebt gekregen, is het belangrijk om de eerste weken je vinger echt niet te buigen. Zodra je hem buigt, kan de pees namelijk weer scheuren of het bot weer breken. De spalk draag je dan ook dag en nacht. Je mag hem wel afdoen om de spalk te reinigen.

Handtherapeut

Na een behandeling met een spalk of een operatie kan het nodig zijn om een handtherapeut in te schakelen om bewegen te oefenen.

Bij sommige mensen gaat het topje van de vinger toch weer krom staan. Ook in dit geval zal de vinger krom gebogen blijven als er niks aan gedaan wordt. Een operatie kan nodig zijn. De huisarts zal je hiervoor doorverwijzen naar een chirurg. Als je geen klachten hebt, kun je ook besluiten om het zo te laten. Wel is de kans dan aanwezig dat de rest van je vinger ook krom gaat staan. Hierdoor kun je je vinger niet meer goed bewegen. Dit kan zorgen voor beperkingen in het dagelijks leven. Ook is de kans op artrose in de vinger groter.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap