Hoe gezond is een zitbal nu echt?

Vijf vragen (én antwoorden) over de zitbal

Zitbal
Getty Images

Je ziet hem steeds vaker op kantoor: de zitbal of fitnessbal. Deze dynamische vervanger van de klassieke bureaustoel wordt vaak gezien als een goed alternatief die beter is voor je gezondheid. Is de zitbal echt zo gezond en hoe lang mag je er eigenlijk op zitten? We beantwoorden vijf belangrijke vragen over de zitbal.

1. Waar is de zitbal goed voor?

Het voornaamste argument om een ergonomische zitbal te nemen is de beweging. Hierdoor moet je (voornamelijk) je buikspieren gebruiken om te corrigeren. Je zit eigenlijk nooit helemaal stil en hierdoor wordt jouw verbranding op gang gehouden. Ook past de zitbal - omdat deze een flexibele vorm heeft - zich altijd aan aan jouw vorm, waardoor de zitdrukverdeling altijd goed is. Dat zal in het begin wellicht wat instabiel aanvoelen, maar dat is meestal een kwestie van wennen.

2. Krijg je geen last van je rug?

Een nadeel van de zitbal is het gebrek aan rugondersteuning. Daar zijn wel oplossingen voor, maar dat gaat altijd ten koste van de dynamische en flexibele zithouding. Wel train je er je rugspieren mee. Dat werkt echter het beste als je er al op jonge leeftijd mee begint.

3. Kun je een bureaustoel volledig vervangen door een zitbal?

Om van de ene op de andere dag over te stappen op de zitbal als volledige vervanger van een bureaustoel is geen goed idee. Je kunt er beter niet langer dan twee tot drie uur achter elkaar op zitten vanwege de fysieke intensiviteit. Het is vooral nuttig ter afwisseling. Daarbij komt dat je op een zitbal meestal ook hoger zit en dus je bureauhoogte ook zal moeten aanpassen. Als je dat niet doet, kan dit slecht zijn voor je nek en rug.

4. Is de zitbal aantoonbaar beter dan de bureaustoel?

In feite is er niet of nauwelijks wetenschappelijk onderzoek dat de lezing ondersteunt dat een zitbal beter voor je is dan een bureaustoel. Doe dus vooral waar je jezelf goed bij voelt. Wellicht zijn de directe fysieke effecten niet altijd meetbaar, maar onderschat de waarde van afwisseling voor je mentale gesteldheid ook niet. Bovendien word je bewuster van je houding.

5. Waar moet ik op letten als ik een zitbal wil?

Size matters. Er zijn verschillende maten en de juiste kiezen is van groot belang. Ballen van 55 centimeter zijn geschikt voor personen tot 1 meter 60 lang. Voor personen tussen de 1.60 en 1.80 meter is een bal van 65 centimeter de beste keuze. Ben je langer dan 1 meter 80? Dan is een bal van 75 centimeter aanbevolen. Daarnaast moet je er goed voor zorgen dat je op de zitbal met je bekken zo zit dat je bovenbenen recht staan. Gebruik je hem voor het eerst? Zet dan je kuiten tegen de bal zodat je wat stabieler zit en probeer niet te veel te bewegen. Tot slot: zorg dat de bal op spanning blijft!

Auteur