maandag, 4 juli 2022

Houden capsules gewrichten soepel?

Je leest in veel gezondheidsbladen over pilletjes om je gewrichten soepel te houden. Werkt dit echt? Ik ben nu 48 jaar, ik voel me fit en sport veel. Elke dag beweeg ik zo'n anderhalf uur. Maar ik merk wel dat mijn knieën en ellebogen langzamer herstellen dan toen ik jong was. Zijn die pilletjes iets voor mij?
Dick Devente
Almere

Frank Mulder, fysiotherapeut

Uit je verhaal blijkt dat je genoeg beweegt, dus daar ligt het probleem niet. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moet je elke dag 30 minuten matig tot intensief te bewegen om achteruitgang van onder andere uithoudingsvermogen en spierkracht te verminderen.

De term 'soepele gewrichten' vind ik een onduidelijke term. Ik ga er vanuit dat je hiermee gewrichten zonder slijtage bedoelt.

Slijtage van het kraakbeen in één of meerdere gewrichten noemen we artrose. Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen slechter wordt. Dit kraakbeen zorgt er mede voor dat het gewricht soepel en pijnloos kan bewegen en heeft een schokdempende werking. Bij artrose raakt het gewrichtskraakbeen echter beschadigd, kan zich niet herstellen en zelfs geheel verdwijnen. Het gewricht kan schokken minder goed opvangen en bewegen gaat moeilijker.

De laatste tijd is de stof glucosamine erg populair. Ook wordt er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. De voorstanders van glucosamine beweren dat deze stof de afbraak van kraakbeen remt en dat er zelfs nieuw kraakbeen aangemaakt wordt. Dit wordt vaak ondersteund door kleine onderzoekjes. Tegelijkertijd zijn er onderzoeken die aantonen dat glucosamine helemaal niet werkt. Toch zijn er mensen die erbij zweren. Probeer het - eventueel in overleg met arts of specialist - eens een maand. Wanneer er dan nog geen positief effect is opgetreden, dan zal dat ook niet meer komen.

 

Voor artrose is nog steeds geen genezing mogelijk. Je moet er letterlijk mee 'leren leven'. Worden de klachten erger, dan adviseer ik om contact op te nemen met een fysiotherapeut. De fysiotherapeut geeft je oefeningen en adviezen zodat je zo goed mogelijk kan blijven bewegen, waardoor de klachten uiteindelijk afnemen.

 

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!