Ik heb pijn aan mijn heupen. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

handen op heup van man
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: als ik wil lopen, kom ik niet verder dan tweehonderd meter. Dan begint de pijn aan de buitenkant van mijn heupen. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Ik ben een man van 72 jaar en ik weet dat ik niet genoeg beweeg. Maar als ik wil lopen, kom ik niet verder dan tweehonderd meter. Dan begint de pijn aan de buitenkant van mijn heupen. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

De medische naam van uw klacht is trochantair pijnsyndroom. Daarbij zijn de pezen of een slijmbeurs beschadigd of ontstoken. Dat zit zo: aan de zijkant van uw heup steekt een stuk bot uit, dat heet de trochanter major en daar zitten pezen aan vast. Overal in het lichaam waar botten uitsteken, zitten ook slijmbeurzen. Raakt een pees of slijmbeurs op die plek geïrriteerd, dan ervaart u pijn. Oorzaken kunnen slijtage, gewrichtsontsteking, beenlengteverschil en overgewicht zijn. Het is goed om in beweging te blijven, fietsen en zwemmen zijn hiervoor heel geschikt. 

Pijnstillers, met name zogeheten ontstekingsremmers (NSAID’s), kunnen u op weg helpen maar deze kunnen wel bijwerkingen hebben. Bespreek dit met uw arts. Goede alternatieven zijn een cortisone-injectie, fysiotherapie of podotherapie. Een laatste ­redmiddel is een operatie door de orthopeed.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond december 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond