zondag, 22 mei 2022

Kan ik nog sporten na een langdurige blessure?

Ik ben een vrouw van 64. 12 jaar gelden heb ik mijn linker knieschijf gebroken. Ik speel graag badminton, maar In die jaren heb ik eigenlijk niet meer gespeeld.

Vorig jaar ben ik op dezelfde been gevallen. Gelukkig niets meer gebroken, maar mijn knie moest wel dichtgenaaid worden.De huid was er voor een groot gedeelte af. Hierna heb ik trombose gekregen in mijn been. DVT, 2 keer. Afgelopen maandag heb ik voor het eerst weer gespeeld. Ik kon daarna niet meer op mijn rechterknie staan. Deze doet heel erg zeer. Vooral als ik gezeten heb en daarna wil opstaan of als ik de trap af loop. Ondanks de pijn ben ik toch blijven bewegen. Na een paar dagen is de pijn vrijwel weg. Mijn vraag is: Is het spierpijn? Kan ik nog badminton spelen? Waar moet ik op letten?


Sportcoaches Ard Schenk en Edwin van den Dungen

Wat een pech heb jij gehad! Maar goed dat je weer aan het bewegen bent gegaan.

Wat je hebt meegemaakt is dat je, door die blessure, de knie en je beenspieren langer niet gebruikt hebt. Dan neemt de kracht en coördinatie rond het gewricht af. Door de wat zwakkere spieren wordt het gewricht vrij zwaar belast als je weer gaat bewegen.

Dus als je dan na lange tijd weer badminton gaat spelen, is het niet vreemd dat je pijnklachten krijgt nadien. Je bent waarschijnlijk te langdoorgegaan.

Maar goed, als het na een paar dagen weer is hersteld, dan kan je wel weer opnieuw gaan spelen, maar niet zo lang. Ga daarnaast ook wat fietsen om je spieren wat te trainen of ga aan de slag met specifieke spiertraining om ze wat sterker te maken.

Het is waarschijnlijk wel pijnlijk aan de aanhechtingen van de spieren rond de knie geweest, zeker als het na een paar dagen weg is. Echte spierpijn voel je ook meer in de spier zelf.

Veel succes met de opbouw van je conditie en spierkracht. Rustig opbouwen dus, en - op den duur vast weer - veel plezier met badminton!

Met vriendelijke groeten,

Ard Schenk

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!