Kan ik ook glucosamine nemen tegen de gewrichtsklachten?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Sonja Keizers
Hadewych Veys

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: kan ik ook glucosamine nemen tegen de gewrichtsklachten?

Vanwege een trage schildklier slik ik euthyrox. Tegen een hoog cholesterol simvastatine. Ik heb daarnaast ook artroseklachten. Is het verantwoord daarvoor nu ook glucosamine in te gaan nemen?

Antwoord:

Bij artrose wordt het laagje kraakbeen in het gewricht tussen botten dunner, waardoor bewegen pijn doet. Hoewel het een veelvoorkomende klacht is, bestaan er weinig effectieve medicijnen. Meestal wordt geadviseerd voldoende te bewegen en zo nodig af te vallen. Ook kunt u pijnstillers gebruiken in perioden dat de pijn hevig is. Glucosamine is een natuurlijke bouwstof voor kraakbeen. Het zou bij artrose beschadigd kraakbeen in de gewrichten kunnen versterken. Dit is alleen nooit goed bewezen. Omdat er zo weinig andere keuzes zijn, willen veel mensen het toch proberen om van hun klachten af te komen. Glucosamine kan samen met andere medicijnen gebruikt worden. Alleen de combinatie met bloedverdunners is af te raden. In uw geval is het wel verstandig na te gaan of de gewrichtsklachten te maken kunnen hebben met het gebruik van simvastatine. In dat geval bent u niet een ziekte maar een bijwerking aan het behandelen.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine