Mijn man heeft elke dag en nacht kramp. Wat kan hij eraan doen?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

man kramp in been
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: mijn man heeft elke dag en elke nacht last van kramp. Hij doet er al van alles aan: hij slikt bijvoorbeeld dagelijks twee tabletten magnesium en we wandelen elke dag een ­uurtje. Wat kunnen we nog meer doen?

Mijn man heeft elke dag en elke nacht last van kramp. Hij drinkt voldoende, gebruikt geen alcohol, slikt dagelijks twee tabletten magnesium en we wandelen elke dag een ­uurtje. Wat kunnen we nog meer doen?

U vertelt niet waar hij kramp heeft, maar ook zonder dit te weten kan ik u verder helpen. Krampen zijn onwillekeurige ­samentrekkingen van spiervezels. Bij overbelasting (te hoge ­inspanning of een verkeerde houding) kan een spier verkrampen. ­Bewegings- en houdingstherapie helpen dit voorkomen.

Andere oorzaken kunnen zijn een tekort aan mineralen (calcium, kalium, etc.), aan vocht of aan glucose (suiker), of een verstoorde bloedtoevoer. Bij krampen in de benen mogen spataders niet onvermeld blijven. Check bij medicijngebruik de bijsluiter voor bijwerkingen. Komt u er toch niet uit, dan valt een medicijn tegen spierkrampen te proberen. Of nader onderzoek.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond oktober 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond