woensdag, 10 augustus 2022

Net getest: Upstaa

Staand werken, hoe is dat?

Zitten is slecht voor je. Dat is vast geen nieuws meer voor je. Het verhoogt je kans op bijvoorbeeld het krijgen van diabetes type 2 en ook is er door onderzoekers een verband gevonden tussen langdurig zitten en verschillende vormen van kanker. We weten dus hoe ongezond zitten is, maar toch doen we het massaal. Want hoe doe je dat als je een kantoorbaan hebt of redacteur zoals ik en zo'n beetje acht uur per dag zit? De Upstaa zou de oplossing zijn! Een handige standaard waarmee je heel makkelijk staand kan werken. Tijd voor een test.

Allereerst even kort wat de Upstaa precies is: een slimme standaard voor op je bureau of tafel waarmee je staand kan werken (zie afbeelding). Toen het pakket binnenkwam, bleef het eerst even twee dagen in de doos staan, want dingen in elkaar zetten, daar ben ik niet zo van. Maar waarom ik hier mee gewacht heb? Het is zo simpel dat zelfs ik het in twee minuten voor elkaar had. De Upstaa bestaat uit vier planken die je heel eenvoudig in elkaar kan klikken. Er komt geen schroef, spijker of lijm aan te pas.

Dat ging dus voorspoedig, maar toen ik mijn scherm omhoog wilde tillen, stuitte ik op een probleem... Alle snoeren zaten keurig strak weggewerkt door het bureau heen richting stopcontact. Met geen mogelijkheid omhoog te krijgen dus. Na even prutsen, trekken, knippen en schuiven kon het scherm wel op de hoge plank komen. Vervolgens het toetsenbord op de onderste plank en hup aan de slag.

Tegenvaller

Nou, dat viel even tegen. Onwennig stond ik naar de juiste houding te zoeken om lekker te staan. Plankje iets lager, plankje iets hoger, beeldscherm iets naar achter, toch weer iets naar voren en zo rommelde ik wat aan. Het beeldscherm wiebelde... Net als ik van het ene op het andere been. Na een uur was ik blij dat ik weer kon gaan zitten.

Ook de dagen daarna lukte het me niet meer dan een uurtje staand te werken. Vooral omdat de rest van de collega's in de kantoortuin bleven zitten en het toch wel raar voelde om als enige te staan. Daarnaast vond ik het toch wel een gedoe om steeds dat grote computerscherm op de standaard te plaatsen en alles weer te zetten in de juiste positie zoals de bedrijfsfysiotherapeut ooit adviseerde.

Thuis werken

Daarom besloot ik de de Upstaa mee naar huis te nemen en thuis uit te proberen op de eettafel met de laptop. En dat beviel veel beter! Zonder het 'gedoe' en met een draadloze muis voelde het een stuk aangenamer. Nog steeds zal ik geen artikelen staand gaan schrijven, maar de mail wegwerken doe ik staand en ook het bewerken van een foto of posts op social media lukt prima. Zo zit ik toch heel wat uurtjes minder en ook daar voel ik de positieve effecten van. Ik ben veel energieker als ik staand en zittend werken afwissel en ook kan ik me veel beter concentreren.

Het was dus even wennen, maar nu bevalt het goed en kan ik het iedereen aanraden. Op het werk zal ik toch eerder gaan voor een elektrisch verstelbureau, waarbij je niks hoeft te verplaatsen en alleen op een knop hoeft te drukken, maar thuis vind ik hem echt ideaal. Ook zit hij zo in elkaar, ziet er mooi uit, is makkelijk verstelbaar en is zo op te ruimen.

Meer informatie over de Upstaa kun je vinden op upstaa.com. Er zijn twee soorten: de Upstaa en de Upstaa XL. Ze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Wij mochten de Upstaa kosteloos testen.

De prijsvraag is afgelopen. Je kunt niet langer kans maken op een Upstaa.