donderdag, 9 juli 2020

Onderzoek geeft inzicht in ontstaan van reuma

UTRECHT - Onderzoekers hebben ontdekt welke genen reuma veroorzaken. Dat blijkt uit grootschalig internationaal onderzoek onder leiding van Prof. dr. Paul de Bakker van het UMC Utrecht.

De onderzoekers analyseerden de genetische eigenschappen van 5000 reumapatiënten en 15.000 gezonde mensen. Ze kwamen zo vijf eiwit-varianten op het spoor die een belangrijke rol spelen in reumatoïde artritis.

"Onze resultaten verklaren welke onderdelen van het immuunsysteem betrokken zijn bij de afweerreactie tegen het eigen lichaam. Dit fundamentele inzicht is essentieel om uiteindelijk betere medicijnen te ontwikkelen", aldus De Bakker.

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met geneticus dr. Soumya Raychaudhuri van Harvard Medical School in Boston. De resultaten zijn beschreven in het tijdschrift Nature Genetics.
 
In Nederland lijden meer dan 150.000 mensen aan reuma. Zij hebben chronische ontstekingen van meerdere gewrichten. De belangrijkste symptomen zijn pijn en stijfheid. Een echte behandeling bestaat niet. Het remmen van de ontsteking en pijn verlicht alleen de symptomen.