Ontsteking van de heup

Coxitis fugax bij kinderen

Getty Images

Coxitis fugax is één van de oorzaken van mank lopen bij kinderen. Het is een pijnlijke maar tijdelijke ontsteking die vanzelf weer overgaat. Als dit niet zo is, moet er opnieuw onderzoek worden gedaan om te kijken of er iets anders aan de hand is.

Het verloop van de ontsteking bepaalt dus of verder onderzoek nodig is.

Oorzaken

Coxitis fugax wordt veroorzaakt door een voorbijgaande ontstekingsreactie in het kapsel van het heupgewricht. De oorzaak van coxitis fugax is onduidelijk. In een deel van de gevallen worden de klachten vooraf gegaan door een virusinfectie van de luchtwegen of het maagdarmkanaal.

Diagnose

De diagnose coxitis fugax is een diagnose per exclusionem. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig omdat de kliniek voldoende duidelijk is, maar het is belangrijk dat een bacteriele ontsteking van het gewricht niet wordt gemist. Voor het ontstaan van de pijnklachten heeft er vaak een virusinfectie plaatsgevonden. Soms wordt dit niet opgemerkt.

Lichamelijk onderzoek laat zien dat kinderen met een ontstoken heup niet willen lopen. Als de arts de heup onderzoekt, ziet hij snel dat het bewegen van de heup pijnlijk is voor je kind. Andere gewrichten werken normaal en bij verder onderzoek worden er geen bijzonderheden gevonden. Kinderen met coxitis fugax zijn niet ziek en er is veelal geen koorts.

Vocht

Het kan zijn dat er bij het echografisch onderzoek vocht in het gewricht wordt gevonden. Als de arts zeker weet dat je kind een coxitis fugax heeft, hoeft dit vocht niet onderzocht te worden. Als hij twijfelt of er sprake kan zijn van een bacteriele infectie, prikt de radioloog met een naald in het gewricht. Dit gebeurt onder controle van een echo-apparaat en wordt een gewrichtspunctie genoemd. Het vocht wordt zo voor onderzoek naar het laboratorium gebracht. Hier kunnen ze zien of je kind een coxitis fugax heeft of dat het gaat om een bacteriële infectie.

Mank lopen

Bij coxitis fugax loopt een jong kind (twee tot vijf jaar) opeens mank of wil hij helemaal niet meer lopen. Kinderen die kunnen vertellen wat zij voelen, klagen over pijn in de heup tijdens het lopen. Een tijdelijke ontsteking van de heup komt vaak voor bij peuters, die nog veel moeite hebben om onder woorden te brengen wat hun klachten zijn.

Genezing

Na enkele dagen heeft je kind minder last van zijn heup en gaat hij weer lopen. Soms duurt dit een week of langer, meestal is de pijn sneller voorbij. Een echte coxitis fugax geneest volledig en laat geen restafwijkingen achter. Het komt over het algemeen niet terug. Soms gaan de pijnklachten wat op en neer en duurt de ontsteking wel iets langer.

Behandeling

Je kind moet rust nemen en afwachten tot de klachten spontaan weer verdwijnen. In deze periode kan wel worden gekeken of de klachten door pijnstilling verbeteren.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

 

Auteur