Schokgolftherapie bij een ontsteking van de achillespees?

Vrouw met achillespeesontsteking
Getty Images

Ik ga al acht maanden naar de fysiotherapeut vanwege een chronische ontsteking van mijn achillespees rechts. Ik ben het zo zat… Helpt shockwave therapy?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Bij schokgolftherapie wordt een harde geluidsgolf in het ontstoken weefsel gestuurd met als doel littekenweefsel te beschadigen en zo een nieuw herstelproces op gang te brengen. Hoe dat precies werkt, is niet goed bekend. Er is weinig overeenstemming over de effectiviteit en de onderzoeken ernaar zijn vaak niet vergelijkbaar. Ze verschillen onder meer in de kracht van de schokken en de schema’s van de behandelingen: hoe vaak achter elkaar, hoe lang doorgaan etc.  Zoom je uit, dan zie je dat bij alle vormen van chronische peesontsteking van alles wordt geprobeerd. Dat is altijd een teken dat we niet weten wat de juiste aanpak is.

De verschillende benaderingen staan soms haaks op elkaar. Je kunt de pees rust geven door weinig te lopen, door je hak te verhogen of door een orthese of brace aan te meten. De tegenovergestelde aanpak is de boel juist een beetje prikkelen met massage, rekken of schokgolftherapie, om de doorbloeding en het herstel te bevorderen. De beste manier van rekken is excentrisch, wat inhoudt dat je op je tenen staat op een verhoginkje en langzaam je hiel naar beneden laat zakken. In onderzoeken waarin schokgolftherapie leek te werken was dat vooral in combinatie met excentrische rekoefeningen. U kunt schokgolftherapie proberen, maar als het niet werkt zou ik er niet te lang mee doorgaan. Uiteindelijk gaat het probleem bijna altijd vanzelf over met blijven bewegen, maar niet te ver over de pijngrens gaan.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.