Versleten enkel vastzetten?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: versleten enkel vastzetten?

Ik ben een man van 74 met een versleten enkel. Volgens de chirurg is alleen het vastzetten van de enkel nog een mogelijke oplossing. Wat staat mij dan te wachten?

Zonder complicaties gaat het om een opname van een dag. U krijgt een gipsspalk waarbij u het been zo veel mogelijk hoog houdt en u zich onbelast met krukken of een rolstoel mag ­verplaatsen. Zes weken na de operatie wordt het gips vervangen door loopgips. Hierna kunt u kleine stapjes zetten. Weer zes weken later wordt het gips verwijderd. In plaats daarvan moet u een walker gaan gebruiken en begint de revalidatie. In vier weken wordt het gebruik van de walker afgebouwd. Hierna mag u een stevige, wijde schoen gaan dragen. Fietsen (met loopgips) mag wanneer u veilig kunt op- en afstappen. U kunt niet autorijden met gips of een ­walker, en daarna alleen in overleg met uw fysiotherapeut. Houd rekening met een revalidatieperiode van zes tot twaalf maanden.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond augustus 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond