Wat is dit voor pijn aan mijn schouder?

Getty Images

Ik ben 78 jaar en als oud-verpleegkundige altijd sterk geweest in mijn armen. Sinds twee maanden heb ik pijn aan mijn rechterschouder. Ik kan er 5 minuten op liggen. Bij lopen heb ik geen last; ik beweeg mijn armen dan juist extra. Als ik zit of lig, begint het met een langzaam zeurende pijn. Wat is hieraan te doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Dat is moeilijk te zeggen. Een schouder is een ingewikkeld ­gewricht met veel bewegings­mogelijkheden. De botdelen hebben weinig contact: er is een soort schaaltje waar de kop van de bovenarm over kan rollen, maar ook kan glijden. Die instabiele constructie wordt bij elkaar gehouden door spieren. Door die vrijheid van bewegen kan het goed gebeuren dat je zo’n spier of zijn aanhechting beschadigt; dat geeft langdurige, zeurende klachten die vergelijkbaar zijn met een tenniselleboog. Verder bevindt zich tussen de schouderkop en het acromion – het stuk bot dat je aan de bovenkant van je schouder voelt – een slijmbeurs die ontstoken kan raken. Dit zijn de meest voorkomende klachten bij jonge mensen. Als je ouder wordt is er meer kans op artrose van het gewricht en ook op het ­afscheuren van een schouderspiertje. Dan is er ook nog de zogenaamde ‘frozen shoulder’, waarbij het kapsel van het gewricht ontstoken is, en ­eigenlijk iedere beweging extreem pijnlijk is. Omdat u geen last hebt als de arm afhangt én de pijn ­geleidelijk begint toe te nemen als de arm gefixeerd ligt, denk ik als eerste aan een probleem met de slijmbeurs. Blijven bewegen zonder het geheel te irriteren is dan het advies; ­precies wat u doet. De huisarts kan er ook een prik in geven met (ontstekingsremmende) corticosteroïden. Dat helpt in ieder geval tijdelijk; soms komt de ontsteking daarna niet meer terug.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.