Wat kan ik doen aan een afhangende schouder?

vrouw-pijn-schouder
Getty Images

Ik ben een vrouw van 73 jaar en heb last van een afhangende schouder. Na zo’n drie kwartier wandelen krijg ik pijn in mijn arm: dan doe ik mijn hand in mijn jaszak om mijn arm te dragen. Eenmaal thuis, met andere bezigheden, verdwijnt de pijn weer.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Als ik het goed begrijp hangt de schouder altijd af, maar gaat hij pijn doen als u een tijd loopt. Dat is begrijpelijk want de zenuwen en bloedvaten die uw arm voorzien, lopen via een complexe ‘spaghetti van bedrading’ uit de nek en de borstkas, tussen allerlei spieren van de hals en door een nauwe ‘spleet’ tussen het sleutelbeen en de bovenste rib. Als de arm een tijd ‘hangt’ dan wordt daaraan getrokken en dat gaat pijn doen. De vraag is alleen waar de afhangende schouder vandaan komt: hebt u in het verleden een spier beschadigd? U zult dat toch moeten laten bekijken door een huisarts, fysiotherapeut of misschien zelfs neuroloog. En als er geen echte oplossing is, zal het dragen van uw arm in een provisorische mitella, bijvoorbeeld een sjaal met een knoop, de pijn bij het lopen ook kunnen voorkomen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.