Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Wat te doen bij een spierscheur of verstuiking?

Voet verzwikt of verstuikt? Spier verrekt of gescheurd? Soms weten we het niet zo precies. Hier krijg je antwoord op al je vragen.

Verrekkingen, spierscheuren, verstuikingen, peesscheuren… Het zijn letsels van de onderhuidse weefsels, die allemaal aan elkaar verbonden zijn.

Spierverrekking

Een spierverrekking veroorzaakt tijdens de inspanning een pijn die je over de hele lengte van de spier voelt, en die je niet goed kan lokaliseren. Er is geen bloeduitstorting en geen zwelling. Als je beweegt, wordt de pijn erger.

Spierscheur

Bij een spierscheur voel je onmiddellijk een vlijmscherpe hevige pijn op een welbepaalde plek. Bewegen is zeer pijnlijk. Bij een volledige scheur kan je een inkeping zien op de plaats van de blessure. Spierscheuren gaan ook vaak gepaard met bloeduitstortingen.

Peesscheur

Peesscheuren doen dan weer minder pijn dan spierscheuren, maar als de pees helemaal doorscheurt, kan je de betrokken spier niet meer bewegen.

Verzwikking

Je kan een gewricht ook verzwikken. Dat gebeurt wanneer de ligamenten te veel moeten oprekken. Dan verschuiven de botstukken, en wordt het gewricht instabiel.

Verstuiking

Een verstuiking gaat nog een stapje verder. Daarbij ontstaan scheurtjes in de ligamenten, waardoor het gewricht snel dik, pijnlijk en blauw wordt. In de eerste uren kan je het bijna niet meer bewegen.

ICE-regel

Bij een blessure van de weke delen kun je het beste zo snel mogelijk de ICE-regel toepassen: Immobilisatie, Compressie en Elevatie.

Immobilisatie wil zeggen dat je de blessure moet laten rusten, door zo min mogelijk te bewegen met het getroffen lichaamsdeel. Hoe lang je rust, hangt af van de ernst van de blessure.

Bij een pees- of spierscheur bijvoorbeeld worden er fibrinevezeltjes gevormd om de scheur te herstellen. Als je te snel weer in actie komt, zal je die nieuwe, broze vezeltjes opnieuw breken. Drie dagen rusten is aan te raden.

Compressie betekent dat je de zwelling probeert te beperken. Als je onmiddellijk druk uitoefent op de plaats waar je pijn hebt, verhinder je dat er te veel vocht uit de bloedvaten in de omgeving van het letsel binnensijpelt. Zo kan je zelfs een bloeding stoppen.

Elevatie wil dan weer zeggen dat je de aangedane plek hoger brengt dan je hart. Probeer het gekwetste lichaamsdeel gedurende de eerste 72 uur zo veel mogelijk in hoogstand te brengen. Dat is namelijk een zeer efficiënte manier om een opkomende zwelling te verminderen. Hoe minder zwelling, hoe sneller de genezing.

IJskoude behandeling

Ten slotte staat ICE ook voor 'ijs', een goedkope en doeltreffende manier om de pijn te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Koudebehandeling vermindert de zwelling. 20 minuten afkoelen is ruimschoots voldoende; langer dan een half uur is af te raden.

Voor een koudebehandeling kan je speciale coldpacks kopen, die je in de diepvries kunt leggen. Noodzakelijk is dat niet: een zak diepgevroren erwtjes doet het even goed.

Enige voorwaarde is dat het koude pak vervormbaar is, en dat je het over de zere plek kunt plooien. Zorg er wel voor dat het bevroren oppervlak en de huid niet rechtstreeks met elkaar in contact komen. Wikkel het koudepak in een handdoek of washandje.

Pijn behandelen

Bij hevige pijn kan een pijnstiller helpen, maar beter is om een niet-steroïdaal antiflogisticum te gebruiken. Daarmee wordt niet alleen de pijn gestild, maar wordt ook de ontsteking afgeremd.

Omdat deze antiflogistica nogal eens maagpijn veroorzaken, zijn de varianten in de vorm van crèmes, gels en sprays populairder. Verwacht hiervan geen wonderen, want het effect is matig. Langer dan een week smeren heeft weinig zin.

Ga zeker naar de huisarts als de pijn ernstig is, en niet over gaat met een pijnstiller. Als de kwetsuur onmiddellijk een uitgebreide zwelling veroorzaakt, of als het gewricht misvormd lijkt, is een bezoek aan de dokter zeker aan te raden. Ook als het getroffen lichaamsdeel bijna niet meer kan bewegen, of als je daarbij kraakgeluiden hoort, kan je beter je huisarts inschakelen.

Reactie toevoegen

12 Comments

Door Ele (niet gecontroleerd) op wo, 03/29/2017 - 12:11

Hoi,
Ik heb al lang b12 te kort en krijg daar nu injectie voor.
Ik heb vitamine d tekort veel darm problemen.

Maar heb ik opeens super last van me pols het is ook dik en ik heb het gekoeld en ik heb er nu een druk verband om heen.
En hou het hoog

Ik heb ook vaak last van mijn andere gewrichten.

Gek toch?

Groet Elle

Door Roxie (niet gecontroleerd) op di, 12/20/2016 - 07:10

Beste Anna, krijgt u wel voldoende proteïnes, mineralen: calcium, magnesium, fosfor, natrium, omega3+6+9 en de vitamines B12 en D binnen via de voeding? Zou voordat iedereen met die termen komt en u in zo een hokjes denkend hokje duwt maar eens bijhouden of u die wel binnen krijgt.
Het gebruik van zoetstoffen remt de opname ervan, dus die fijn laten voor wat die zijn.

Door Marina (niet gecontroleerd) op ma, 12/12/2016 - 09:06

Beste Anna, Het kan inderdaad hypermobiliteit zijn, zoals Ingrid aangeeft. Ik heb dat ook en ik heb regelmatig kleine verrekkingen, zere spieren, misschien kleine scheurtjes? Het heeft bij mij heel lang geduurd voordat iemand dat herkende. De reumatoloog kan dat bepalen. Heb je soepele gewrichten, bijv. vingers, pols, enkel, etc? Je hoeft niet overal soepel te zijn om het te hebben. Ik ben bijvoorbeeld wel soepel in de vingers, heupen en nek, maar mijn polsen, knieën en enkels niet. Als je googlet op hypermobiliteit of hyperlaxiteit kom je veel info tegen. Misschien het uitzoeken waard. Groeten, Marina

Door Ingrid (niet gecontroleerd) op zo, 10/30/2016 - 08:54

Hoi, Kan het zijn dat je hypermobiel bent? Of misschien wat onhandig qua motoriek waardoor je snel door je grens beweegt? Ik zou ns een Cesar therapeut proberen voor een meer holistisch plaatje

Door Anna Buijs (niet gecontroleerd) op wo, 08/31/2016 - 00:57

Geachte heer/mevrouw,
Er is iets wat ik me afvraag...
Ik verrek, verstuik of verzwik snel een spier of gewricht, maar ( ik weet dat dat afgeraden wordt )* ik had vòrig jaar november een bepaalde periode waarin dat ook vaak voorkwam, waarna ik ging *Googelen wat ik zou kunnen hebben of wat 't zou kunnen zijn en toen kwam ik in eerste instantie uit op Fibromyalgie, maar volgens mijn huisarts en fysiotherapeut was dat niet het geval... Weet íemand hier of 't wat is en zoja wàt, please help me, want ik word door niemand serieusgenomen en daarom door èlke arts(achtige) voor aansteller aangezien... En dáár ben ik HELEMAAL klaar mee...!!! BVD & MVG !!!

Door i. (niet gecontroleerd) op ma, 04/04/2016 - 18:34

Ik ben zaterdag tijdens de volleybal wedstrijd door mijn enkel gegaan. Het is niet dik en blauw geweest. Kan er wel redelijk goed op lopen. Maar het doet wel pijn. Op mijn enkel aan aan de buitenkant van de enkel. Heeft iemand een idee hoe lang dit kan duren voordat de pijn weg is.

Door Tine (niet gecontroleerd) op ma, 03/28/2016 - 22:04

Mijn enkel is 5 maanden geleden dubbelgeklapt toen ik na het pakken van een bal uit de brandnetels sprong. Ik ben meteen gaan lopen en 5 minuten later zat er een heel groot ei op. Daarna een kwartier gekoeld en daarna heeft iemand (met ervaring) er een drukverband omgedaan. 2 dagen later naar de verzorgers van de voetbalclub gegaan. Ze verwonderden zich erover dat ik er al 2 dagen mee rond liep. Mijn enkel was nog steeds dik en er was een bloeduitstorting te zien. Conclusie: ingescheurd spiertje. De eerste dagen lukte het lopen ook niet goed..

Nu, 5 maanden later, is het nog steeds erg gevoelig. Na het sporten wordt het dik en dat blijft het 1 of 2 dagen. Ik vind het ook erg raar dat ik nog steeds niet door mijn hurken kan gaan zonder dat ik mijn voet anders neer hoef te zetten. Als ik normaal sta kan ik mijn ene knie ook verder naar voren doen dan de andere knie. Als ik 's ochtends wakker wordt doet mijn enkel ook pijn.

Is dit normaal, heeft het te weinig rust gehad of is het toch iets anders dan een ingescheurd spiertje?

Door kristen (niet gecontroleerd) op vr, 11/20/2015 - 20:02

Als het midden van de kraakbeenlaag is versleten, krijg je allereerst last van nachtelijke pijnen. Je weet niet hoe je moet liggen. Wat dan kan helpen, is om een kussentje onder de aangedane knie (rugslaper) of tussen je knieën (zijslaper) te leggen. In een later stadium komen daar ook startpijnen en ochtendstijfheid bij. Verder zul je moeite hebben met het maken van lange wandelingen. In het laatste stadium heb je continue pijn, zwellingen in je knie en kan scheefstand van je knie en been optreden. Je kampt met alle bovenstaande klachten.

Door Isa (niet gecontroleerd) op vr, 11/20/2015 - 20:00

Ik heb een flinke klap tegen mijn knie + heup gekregen en kan alleen mn tenen nog op de grond krijgen mijn hak gaat niet meer mee wat kan dit zijn en moet ik naar de dokter ? Zo ja wat doet die eraan?

Door Emmy (niet gecontroleerd) op vr, 05/09/2014 - 23:32

Ik heb trouwens nadat ik er op kon staan nog 2 maand niet kunnen sporten en heb er na bijna een jaar soms nog steeds last van bij sport