Werkt bakingsoda bij spierpijn?

Arts en journalist Joris Bartstra beantwoordt lezersvragen

vrouw-spierpijn
Getty Images

Is bakingsoda werkzaam bij pijnlijke spieren veroorzaakt door melkzuur?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Spierpijn na stevig gebruik van de spieren wordt niet veroorzaakt door melkzuur, maar door heel kleine scheurtjes in het spierweefsel die in de dagen na de inspanning worden hersteld. Daar zal bakingsoda niets tegen uitrichten. Bakingsoda (natriumbicarbonaat) is een buffer: een stof die zuur neutraliseert. Dat gaat gepaard met het vrijkomen van koolzuurgas. Bij een normale werking van je spieren worden suiker en vetten uit je voedsel met zuurstof uit je longen omgezet in water en koolzuur waarbij energie vrijkomt. Bij extreme belasting kunnen je spieren nog een beetje extra energie onttrekken aan het omzetten van suiker in melkzuur. De verzuring die dan optreedt, geeft het verlammende gevoel van een spier die écht niet meer kan.

In de topsport hoopt men al jaren dat (kortdurende) extreme prestaties kunnen worden verbeterd door het bufferend vermogen van het lichaam iets te verhogen door extra bicarbonaat in te nemen. Of het werkt, daar is men nog niet over uit en het is niet geheel zonder risico: maak je het te gek dan kan de verhouding tussen andere ‘elektrolyten’, zoals natrium, kalium, magnesium en chloor, verstoord raken. Daarnaast buffert de bakingsoda direct het zoutzuur in je maag en daarbij komt koolzuur vrij dat je moet opboeren.

Wil jij ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier jouw vraag. Vergeet niet je naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur