donderdag, 15 april 2021

3 documentaires over sport die je zeker inspireren

Extreme sportprestaties

Natuurlijk kun je lekker series kijken via Netflix, maar wist je dat er ook allerlei boeiende documentaires te vinden zijn? Het aanbod is alleen zo groot dat je door de bomen het bos haast niet meer ziet. We selecteerden daarom drie documentaires over sport voor jou. Ze zullen je zeker inspireren!

1. Fittest on earth

De Reebok CrossFit Games is een sportevenement van vijf dagen. Topatleten van over de hele wereld moeten dertien heftige opdrachten uitvoeren die een flinke stap verder gaan dan wat 'gewone' mensen in de sportschool of tijdens een lesje bootcamp of crossfit doen. Gespierde dames en heren zie je sjouwen met enorme zandzakken, rennen in de smorende hitte, gewicht heffen, eindeloos vaak squatten, noem maar op. In deze documentaire worden een aantal atleten gevolgd die strijden om de titel 'fitste man/vrouw van de wereld'.

Het is een indrukwekkende gezicht, al die stalen lichamen en supergemotiveerde sporters. Je krijgt zeker zin om de volgende dag ook maar weer eens naar de sportschool te gaan. Kijk The fittest on earth: The Story of the 2015 Reebok CrossFit Games op Netflix.

2. From fat to finish line

In From fat to finish line zie je hoe een team van twaalf Amerikanen zich voorbereidt op een estafetteloop van ruim 320 kilometer. Sowieso een bijzondere prestatie, maar zeker voor deze hardlopers. Vroeger kampten ze namelijk allemaal met flink overgewicht of zelfs obesitas. Na een jarenlange strijd tegen hun gewicht - en meestal ook andere problemen - gooiden ze het roer om en zijn ze nu in staat om deze hardloopwedstrijd te volbrengen.

De deelnemers vertellen over hun emotionele worstelingen vroeger en die beelden worden afgewisseld met fragmenten waarin ze bezig zijn met de estafetteloop: vaak euforisch, dan weer doodmoe. Houd jij het droog als je deze toppers over de finish ziet komen?

3. The Barkley Marathons

Vind je een marathon lopen al knap? Na het zien van deze documentaire lijkt dat een fluitje van een cent. Gary Cantrell kwam op het idee voor deze ultramarathon toen een gevangene ontsnapte uit de bajes bij hem in de buurt. Hij liep 55 uur vrij rond, maar legde nog geen 13 kilometer af voordat hij weer in de kraag gevat werd. Dat kon ultrarunner Gary beter, hij beweerde dat hij in 55 uur wel 100 mijl oftewel 160 kilometer zou kunnen rennen.

Nu organiseert hij elk jaar deze waanzinnige wedstrijd waar slechts 34 à 50 mensen aan mogen meedoen. Ze lopen - als het lukt - vijf rondes door de woeste natuur van Tennessee. En denk maar niet dat de route goed is aangegeven of dat er elke kilometer een banaan voor ze klaar ligt. Met rugzakjes met eten, een hoofdlamp en vooral heel veel moed, ploeteren ze dag en nacht door. Slechts een enkeling haalt de eindstreep. Bizar en fascinerend om te zien, The Barkley Marathons.