Aerobics: een klassieke work-out

Getty Images

Iedereen kan aan aerobics doen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, hoe goed je conditie is of hoe zwaar je bent. Aerobics is namelijk een verzamelnaam voor bewegen op muziek. Er zijn veel vormen van aerobics. Hier een aantal voorbeelden.

Bodystyling

Bij deze vorm van aerobics doe je veel spierversterkende oefeningen, waarbij je hulpmiddelen zoals gewichtjes en elastische banden gebruikt. Bij veel sportscholen heet deze work-out tegenwoordig bodyshape.

Intervalaerobics

Dit is een training waarbij de intensiteit van de oefeningen elkaar afwisselen. Aerobics of stepaerobics worden afgewisseld met spierverstevigende oefeningen.

Stepaerobics

Bij deze vorm van aerobics wordt een step of een platform gebruikt. Deze vorm is vooral bedoeld om de spieren te versterken en vet te verbranden.

Aqua-aerobics

Deze vorm van aerobics doe je in het zwembad. Het is een conditietraining in het water met behulp van gewichtjes.

Dansaerobics

Dit is een intensieve training waarbij verschillende dansen, zoals bijvoorbeeld de salsa, gebruikt worden. Deze vorm wordt ook wel Go Go Moves, Bodyjam of Dance Workout genoemd.

Bewegen Op Muziek (BOMmen)

Bij deze vorm van aerobics wordt er langzaam aan je conditie gewerkt. Je doet allerlei oefeningen op muziek.

Blessures

Aerobics wordt bijna altijd in een klasje gegeven. Als je dus al heel geoefend bent, of juist net begint met sporten, kan het moeilijk zijn om een geschikt niveau te vinden. Ook is het een sport waarbij je snel blessures oploopt. Pas dus op met té enthousiast meespringen. Het dragen van goede schoenen is erg belangrijk. Door het springen belast je je enkels en voetzolen behoorlijk. Als je geen blessures wilt krijgen, moet je de juiste aerobicsschoenen kiezen.

Aerobicsles

De meeste aerobicslessen volgen een vast schema. Je begint altijd met opwarmen om blessures te voorkomen, bijvoorbeeld door in te lopen. Daarna volgt het deel waarbij je aan je conditie werkt door wat uptempo pasjes.

Bij de oefeningen op de maat werk je aan spierversterking. Dit doe je bijvoorbeeld door middel van buikoefeningen. Vervolgens doe je rek- en strekoefeningen. Deze oefeningen zijn goed om je spieren soepel te maken. Aan het einde van de les doe je een coolingdown, om langzaam af te koelen.

Tips bij aerobics

Vaak waarderen sportscholen het niet als je schoenen zwarte zolen hebben. Als je namelijk een beetje enthousiast meedoet, blijven er zwarte strepen op de grond staan. Let er dus op dat je schoenen witte zolen hebben.

Tijdens een aerobicsles is het belangrijk om water te drinken. Je verliest namelijk veel vocht door het transpireren en dat moet je weer aanvullen. Als je een beginner bent, kun je de moeilijke pasjes beter even overslaan.

Auteur