CrossFit: wat is het en is het iets voor jou?

Fit, sterk en gezond met CrossFit

crossfit
Getty Images

Steeds meer mensen verruilen de ‘ouderwetse’ sportschool voor een hippe CrossFit-box. Een goede ontwikkeling, want CrossFit heeft veel voordelen. Zo kun je er fit, sterk en gezond door worden. Maar wat is het precies en is het iets voor jou?

CrossFit is een dynamische en afwisselende manier van fitness. De - van oorsprong Amerikaanse - sport bestaat uit een combinatie van gewichtheffen, powerliften, gymnastiek, atletiek en strongman. Bij CrossFit draait het om drie elementen: functioneel bewegen, hoge intensiteit en constante variatie. Deze vormen de kern van CrossFit en zal je tijdens trainingen dan ook altijd terugzien. Het doel is om fit, sterk en gezond te worden.

Functionele bewegingen

De CrossFit-oefeningen bestaan uit functionele bewegingen: dit zijn bewegingen waarvoor de mens van nature gemaakt is, zoals rennen, tillen, springen, duwen, gooien en hurken. Hierbij gebruik je meerdere gewrichten en spieren voor één beweging. In tegenstelling tot fitness bij de traditionele sportschool, wordt er geen gebruikgemaakt van machines. Je traint in plaats daarvan met losse materialen, zoals touwen, tractorbanden, gymnastiekringen en kettlebells. Je voert alle bewegingen op zeer hoge intensiteit uit. 

Constante variatie

CrossFit doe je in kleine groepen van acht tot maximaal twaalf personen, onder begeleiding van een gecertificeerde CrossFit-trainer. De trainingen zijn elke keer weer anders. Zo train je steeds andere spieren, waardoor je ze uit blijft dagen en er minder snel verveling optreedt. Voordat je met een training begint, weet je nooit van tevoren wat je te wachten staat. Dit maakt het altijd weer spannend en leuk!

WOD

De trainingen bestaan uit een vaste structuur: een warming-up, techniekles en de ‘Workout of the Day’ (WOD). Uiteindelijk draait het allemaal om de WOD, wat een zeer intensieve, korte training is. De WOD is steeds weer anders: de ene keer moet je binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk rondes van een aantal oefeningen uitvoeren en de andere keer moet je een aantal oefeningen zo snel mogelijk afronden. Houd je resultaten bij, want je zal zien dat je de volgende keer nog beter, sneller en sterker bent.

Community

CrossFit is meer dan een sport, het is een hele community. Dat maakt het ook anders dan een groepsles bij de sportschool: iedereen kent elkaar, moedigt elkaar aan en geeft een high five na afloop. Bij CrossFit is het teamgevoel dan ook belangrijk, terwijl je intussen je eigen prestaties verbetert. Dat zorgt voor een flinke dosis motivatie

Is het iets voor jou?

Wil je fit, sterk en gezond(er) worden? Dan is CrossFit zeker iets voor jou. Sommigen denken dat CrossFit te pittig voor hen is, maar alle trainingen worden aangepast naar jouw eigen niveau. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de juiste techniek om een oefening uit te voeren, dus je hoeft niet bang te zijn dat je meteen een gewicht van 100 kilogram hoeft te liften. Door de kleinere groepsgrootte krijg je genoeg begeleiding, waardoor de kans op blessures klein is. Kortom, iedereen kan meedoen: of je nu jong, oud, huisvrouw of militair bent.

CrossFit-termen

Als je met CrossFit wilt beginnen, dan is het handig om alvast wat termen te leren. Omdat de sport uit Amerika is overgewaaid, zijn alle termen en afkortingen in het Engels. Leer alvast de volgende termen uit je hoofd:

 • Box: de ruimte waarin je traint
 • WOD: Workout of the Day, de workout die op deze dag gepland staat
 • AMRAP: As Many Rounds As Possible, je moet zoveel mogelijk herhalingen (rondes) binnen de tijd doen
 • AFAP: As Fast As Possible, de workout moet je in een zo kort mogelijke tijd afronden
 • EMOM: Every Minute On The Minute, binnen een minuut moet je een oefening of meerdere oefeningen afronden, de resterende tijd binnen de minuut heb je (meestal) rust
 • MEDCON: metabolic condition, intensieve workout op conditie
 • W-up: warming-up
 • REP: repetition, herhaling
 • SET: aantal herhalingen
 • PR: personal record
 • 1RM: repetiton max, maximaal gewicht op één herhaling dat je kan liften
 • RX: as prescribed, als je een workout doet zoals deze aangegeven staat 
 • Scaled: de oefening is ‘geschaald’, aangepast naar jouw niveau 

En zo zijn er nog een aantal andere afkortingen en termen. In het begin duizelen de termen je waarschijnlijk, maar de trainer legt alles goed uit en je kunt het natuurlijk altijd vragen als je iets niet snapt. Voor je het weet, ben je een gevorderde CrossFitter!

Interesse? Kijk hier voor een CrossFit-box bij jou in de buurt. 

Auteur 
 • Aukeline van Dorp
Bron 
 • Womens Health
 • FITsociety
 • Freshhh