woensdag, 28 september 2022

De sporttrends van deze zomer

Van SUP tot bungee work-outs

Ken je de sportschool (en bijbehorende groepslessen) nu wel uit je hoofd en heb je zin in iets nieuws? Gezondheidsnet was aanwezig bij Healthy Fest en ontdekte dé sporttrends van 2018. Met deze vier work-outs blijf jij aankomende zomer in vorm.

SUP of SUB

Stand Up Paddling (staand peddelen op een surfplank) is de absolute nummer één van dit lijstje. Of je nu houdt van woest en ruig of relaxed en zen: deze watersport kan je de komende zomer op allerlei manieren en overal in Nederland uitvoeren. Suppen doe je op de golven in zee, in meren en plassen en zelfs in de grachten van verschillende steden. Met behulp van een lange peddel beweeg je jezelf voort op het water. Tijdens een sup-uurtje pak je spieren aan die je nog nooit hebt gevoeld. Na de work-out weet je precies waar die spieren zitten, want je gebruikt ze om je evenwicht te houden op de surfplank. Ook SUP-yoga (yoga op een surfplank) begint aan een opmars in Nederland.

Niet zo’n vis in het water? Dan is subben misschien iets voor jou. SUB, een fiets zonder zadel, verplicht je tot ‘Stand Up Biking’: staand fietsen dus. Onderweg met de SUB train je je buik- en rugspieren en verbrand je 33 procent meer aan calorieën dan op een gewone fiets.

EMS Bodytec

Doe een squat, lunge of burpee en maak je training extra intens met elektrodes. EMS staat voor Elektro Musculaire Stimulatie: alle spiergroepen (ook dieper gelegen spieren en tussenliggende spieren) worden extra getriggerd door een elektrische ‘bonusprikkel’. Tijdens de training draag je een speciaal elektrodenvest die de huid strakker belooft te maken, het spierweefsel opbouwt en het stofwisselingsmetabolisme stimuleert. En dat alles in een training van maar 20 minuten.

Cryotherapie

Heet hoef je het deze zomer niet te hebben: als het even kan, duik je gewoon de ijskast in. Met cryotherapie sta je drie minuten in een cabine van -110 graden in zwemkleding. Door de extreme temperatuur gaat je lichaam keihard werken om de vitale organen te beschermen tegen de kou. Daar gaat je bloed wel sneller van stromen. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en maakt je lichaam extra endorfine en serotonine aan. Bovendien zou deze verkoeling je immuunsysteem en je stofwisseling een boost geven.

Ook ijsbaden komen deze zomer terug als trend. Als je na een sportsessie in een ijsbad gaat zitten, zouden je spieren sneller herstellen en verbrand je meer vet. Tijdens het baden in ijswater richt je je – zonder te klappertanden – op ademoefeningen, waardoor jij de controle houdt over je eigen lichaam.

Bungee

Eerst was er Aerial yoga. Zwevend de yoga-les door, hangend in een soort hangmat. Heel ontspannen natuurlijk. Maar eigenlijk waren we op zoek naar iets explosievers. Deze zomer laten we die hangmatten lekker hangen en springen we over op de bungee-elastieken. Deze work-out zou niet misstaan als kermisact. Als acrobaat bungel je aan elastieken en voer je allerlei trucs uit, waarbij de elastieken meegeven of juist weerstand bieden. Je vliegt de HIIT-training door en voor je het weet is het uur voorbij. De bungee work-outs worden natuurlijk op opzwepende muziek gegeven, voor extra explosiviteit.