Digitale hulp bij het sporten

Apps en online work-outs

Getty Images

Op koude donkere dagen is het erg verleidelijk om ’s avonds de bank te verkiezen boven de sportschool. En zelf even een rondje hardlopen is ook niet altijd even aantrekkelijk. Daarbij is sporten onder begeleiding of in een sportschool best prijzig. Gelukkig zijn er steeds meer gratis online trainingsmogelijkheden.

Daar heb je helemaal geen ingewikkelde apparatuur voor nodig. Buiten hardlopen, yoga en push ups in de huiskamer doen, touwtje springen. Zelf trainen. Met een klein beetje hulp van je laptop of tablet.

Websites en mailings

Op internet zijn allerlei personal trainers te vinden die online gratis work-outs aanbieden. Zowel in het Engels als in het Nederlands. Maandelijkse schema’s, dagelijkse mails of een programma waarmee je een bepaald doel kunt bepalen. Hardloopschema’s die je begeleiden naar 5 kilometer of een halve marathon ken je misschien wel, maar er is meer.

Op het Amerikaanse Blogilates heb je bijvoorbeeld cardio- en pilates work-outs waarbij je het hele lichaam aanpakt. Video’s, trainingsschema’s, oefeningen uitgelegd. Je vindt het er allemaal. De website is erg kleurrijk en de video’s behoorlijk Amerikaans, maar de trainingen zijn erg motiverend en de uitleg is duidelijk.

Het Amerikaanse Fitnessblender noemt zich zelf een personal trainer die altijd tot je beschikking staat. Op de site vind je video’s met diverse work-outs. De oefeningen zijn duidelijk in beeld gebracht. Aan het begin van de video krijg je een overzicht van de training en benodigdheden (bijvoorbeeld gewichten of een matje). Een opzwepend muziekje ontbreekt, maar dat kun je zelf natuurlijk opzetten.

Een Nederlands alternatief is Work Out van de Dag. Iedere dag ontvang je in je mailbox een work-out. De oefeningen zijn gemakkelijk en zonder extra’s uit te voeren. Met behulp van video’s krijg je duidelijke instructies. In de loop van de tijd bouwt het niveau en de intensiteit zich op.

YouTube

Veel trainers hebben hun eigen YouTube-kanaal. Soms naast een eigen site en soms plaatsen ze alleen filmpjes. Het is dus heel gemakkelijk om te zoeken naar een training die bij je past.

Een goed voorbeeld is Zuzka Light: ooit bekend van BodyRock.tv, maar nu heeft ze gratis trainingsfilmpjes en dvd’s die je kunt kopen. Ook Blogilates en Fitness Blender hebben YouTube-video’s, net als de Nederlandse Jesse van der Velde.

Apps

Misschien komen apps nog wel het meest in de buurt van een echte personal trainer. Trainingsprogamma's in een app kun je vaak volledig afstellen op je eigen niveau en in de tijd die je op dat moment tot je beschikking hebt. Daarbij krijg je op je telefoon of tablet regelmatig reminders.

Ze zijn er in allerlei soorten en maten: losse oefeningen, hardlooptrainingen, yogasessies of volledige work-outs voor het lichaam. De meeste hardloopapps zijn misschien wel bekend: je kunt denken aan RunKeeper, Runtastic of Looptijden.nl. Veel sportmerken als Nike en Adidas hebben ook trainingsapps. Runtastic heeft daarnaast ook fijne apps voor arm-, buik-, been- en borstspieren.

Ben je meer van het fietsen? Kijk dan eens naar Strava. Voor yogi’s zijn Pocket Yoga, Yogify en Daily Yoga aanraders. Ondersteuning bij krachttraining vind je onder andere bij Fitness pro en Workout Trainer. Veel sportscholen hebben ook een eigen app.

Zelf zoeken

Of een app, YouTube-kanaal of website bij je past, kun je alleen zelf beoordelen. Maar als je vanuit huis aan de slag wilt, helpen ze je echt. Met het goed uitvoeren van oefeningen, met een juiste manier van trainen en natuurlijk met motivatie. Dus ga vooral op zoek en probeer het een en ander uit. Voor je het weet ben je enthousiast en is die bank iets minder aantrekkelijk.