Huishoudelijk werk beter vol te houden dan sporten

Getty Images

LEUVEN - Op de lange termijn is dagelijks meer bewegen door huishoudelijke klusjes langer vol te houden dan intensieve sportprogramma's. Dat blijkt uit onderzoek van bewegingspsychologe Joke Opdenacker aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Volgens de bewegingspsychologe zijn dagelijkse karweitjes en wandelen makkelijker in te passen in het leven en beter vol te houden dan de wekelijkse afspraak in de fitnessclub.

Drie onderzoeken
Opdenacker voerde drie verschillende onderzoeken uit. In een eerste experiment onderzocht ze 186 gezonde senioren. Die verdeelde ze over drie groepen. De eerste groep trainde een jaar lang drie keer per week in het fitnesscentrum. De tweede groep leerde om meer beweging in te passen in het dagelijks leven. Ze werden ook aangemoedigd door bewegingscoaches.

De laatste groep kreeg geen programma. Na een jaar viel alle begeleiding weg en waren de senioren op zichzelf aangewezen. Nog een jaar later werden de mensen opnieuw ondervraagd. Enkel de groep die geleerd had meer beweging in te passen in het dagelijks leven, had het volgehouden. In de andere groepen hadden veel meer senioren opgegeven.

Gelukkiger
In een tweede studie werden 66 werknemers van de Katholieke Universiteit Leuven gevolgd. Eén groep werd telefonisch begeleid en een groep kreeg persoonlijke begeleiding van een coach. Na drie maanden bleek dat beide groepen actiever waren dan voor de studie en zich ook nog eens gelukkiger voelden dan voorheen.  

Toch blijkt persoonlijke begeleiding niet altijd noodzakelijk. Uit het derde onderzoek blijkt namelijk dat ook leden van een vereniging elkaar motiveren om in beweging te blijven.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Katholieke Universiteit Leuven