Leef je uit met kickfun

Verbeter je conditie, spierkracht en balans

Getty Images

Je trapt en slaat tegen een bokszak, maar leert jezelf niet verdedigen. Wel verbetert je conditie en krijg je er een strak lichaam door. Kickfun: de nieuwe rage op fitnessgebied.

Kickfun is in steeds meer sportscholen te beoefenen. Wie een kickfunzaal binnenloopt, ziet een enorme hoeveelheid bokszakken. Het gaat hier om kickbags: zakken vol zand die op een roteerbaar onderstel staan, zodat ze meebewegen en kunnen draaien. Je kunt het zien als boksballen, maar dan staand op de grond in plaats van hangend aan het plafond.

Losgaan op een kickbag

Kickfun is een groepsactiviteit, waarbij ieder voor zich losgaat op een kickbag. Opzwepende muziek helpt je daarbij. Je krijgt bokshandschoenen aan en leert van een trainer allerlei trap- en bokstechnieken. Altijd al een uppercut of een jumping backfist willen uitdelen? Na een paar lessen heb je deze en meer slagen helemaal onder de knie.

Omdat je tijdens de les rond de kickbag loopt, balans houdt en op hoog tempo 'knokt', is kickfun een complete work-out. Tussen de schop- en slasessies door doe je opdrukoefeningen of ga je touwtjespringen. Na twee of drie minuten gaat de trainer weer over op de kickbag. Afwisseling genoeg dus.

Wat kickfun doet met je lijf

Je bouwt met kickfun een goede conditie op en leert je lichaam gecontroleerd te gebruiken. Je buik, billen, benen en bovenlichaam worden op den duur strakker. Nog een voordeel van kickfun: je verbrandt er aardig wat vet mee. Ook op mentaal vlak is kickfun een prettige work-out. Je kunt er stress door kwijtraken en meer zelfvertrouwen opbouwen.

Kickfun heeft wat weg van meerdere vechtsporten, zoals kickboksen of tae bo. Toch is het een compleet andere work-out: je leert immers jezelf niet verdedigen en slaat ook niet in het luchtledige. Ook blijft je gezicht ongedeerd; de kickbag slaat niet terug. Na een lesje kickfun kun je weer ongeschonden op je werk verschijnen.

Auteur 
  • Brenda Kluijver