dinsdag, 24 mei 2022

Meer bewegen voor beginners

Sinds ik samenwoon, ben ik een paar kilo aangekomen. Ik zal wel meer moeten bewegen, maar ik heb een hekel aan sporten. Omdat ik nog een slechte conditie heb, krijg ik meteen een te hoge hartslag wanneer ik sport. Ik ben ook niet lenig. Ik heb laatst wel een les poweryoga gehad, maar die was vlak na mijn werk en dan ben ik al moe. Wat kan ik het beste doen?
Floor

Marjon van Oers, fitness- en bewegingsdeskundige

Het is niet zo gek dat je bent aangekomen sinds je bent gaan samenwonen. Dit komt vaak voor en meestal is de gezelligheid daar de schuldige van. Sinds je samenwoont, tafel je waarschijnlijk wat langer, eet je regelmatiger en snoep je misschien wat meer. Op deze manier creëer je al snel een paar kilo extra. Als je daarnaast niet méér gaat bewegen, zul je na verloop van tijd waarschijnlijk nog meer kilo’s aankomen, dus tijd voor actie!

Je schrijft dat je een hekel hebt aan sporten, omdat je snel buiten adem raakt. Wanneer je buiten adem raakt, betekent het bijna altijd dat je te intensief bezig bent, start dus rustig. Je hoeft niet meteen fanatiek te gaan hardlopen. Begin geleidelijk met stevig wandelen en bouw het daarmee langzaam op. Je conditie zal geleidelijk beter worden.

Er zijn vijf stappen voor om sporten succesvol vol te houden:

1. Jezelf motiveren.
Om het juiste gewicht te behouden en fit te blijven, zijn er eenvoudigweg geen andere opties dan regelmatig bewegen. Kies eens voor een andere benadering en motivatie. Maak van bewegen een gewoonte. Zie het als tandenpoetsen, je hebt er ook niet altijd zin in maar het is wel een onderdeel van je dagelijkse routine. Zo moet je eigenlijk sporten ook zien. Een noodzakelijk iets, puur voor het onderhoud van je lichaam.

2. Geen smoesjes meer!
Als je in de avond moe thuis komt, geeft een uurtje trainen juist energie. Geen tijd is het meest gebruikte excuus om niet meer te bewegen. Dat lijkt heel terecht, want we zijn allemaal zo 'druk, druk, druk', maar het is natuurlijk een flauwe smoes om je luiheid mee te verbergen. Kijk eens eerlijk naar wat je doet in je vrije tijd. En was het echt nodig om die zoveelste film te zien op tv? Nou, dan. Zet meer bewegen gewoon in je agenda, net zoals je andere afspraken noteert. Dus vergeet alle smoesjes en kom in beweging.

3. Meer bewegen in het dagelijks leven.
Volgens de algemene richtlijn zou je minimaal 30 minuten per dag moeten bewegen op een gemiddelde intensiteit om je gezondheid en levenskwaliteit te behouden. Wanneer je gewicht wilt verliezen, adviseren de huidige richtlijnen om minimaal 60 minuten per dag op een gemiddelde tot hoge intensiteit te bewegen.

4. Zoek activiteiten die je leuk vindt.
Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld fietsen, wandelen, zwemmen, dansen of doe aan basketball, volleybal of tennis. Je hoeft niet naar het fitnesscentrum als je daar niet van houdt, er zijn genoeg andere opties.

5. Vooral doorgaan!
Maak van bewegen een gewoonte. Niet alleen de fysieke voordelen van regelmatig sporten, zoals een paar kilo minder, zijn belangrijk, minstens zo belangrijk is het gunstig effect wat sporten op de psyche van de mens heeft. Sporten reduceert stress en je hebt minder snel last van depressieve gevoelens.

Genoeg redenen dus om in beweging te komen en vooral te blijven.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!