Net getest: ASICS Novablast 2

Lopen op wolkjes door ultrahoge demping

asics-novablast-2
Getty Images

Van een rondje hardlopen knapt lichaam én geest op. En dat kunnen we extra goed gebruiken in deze tijd! Met een paar goede hardloopschoenen maak je het natuurlijk nog aangenamer. Maar welke schoenen moet je nu kiezen? Gezondheidsnet maakt de keuze makkelijker en testte de ASICS Novablast 2 voor je uit.

ASICS kwam vorig jaar al met de Novablast-schoen, die inmiddels onder fanatieke hardlopers bekend staat om zijn ultrahoge demping. Bij dit tweede type hebben ze met een nieuwe hielstabilisator voor nog meer stevigheid en stabiliteit gezorgd. Als hardloper en CrossFitter ben ik heel benieuwd: zou de schoen voor mij doen wat hij belooft?

Op wolkjes lopen

Mijn test begint met een rondje van vijf kilometer. Wat me meteen opvalt, is de speciale FF BLAST™-demping. Alsof ik op wolkjes loop! Een enorm verschil met mijn oude ASICS-schoenen. Door het extra 'kussen' bij de hiel voelt het alsof ik de lucht in schiet, waardoor ik makkelijker op een hoger tempo loop. Ik vlieg over straten en onverharde paden heen.

Wat ik ook fijn vind aan de schoenen, is dat ze zo licht zijn. Ik voel ze daardoor haast niet zitten, waardoor ik bijna vergeet dat ik schoenen aanheb. Dat vind ik een groot pluspunt, want sommige schoenen kunnen voelen als een blok aan je been. Bij langere afstanden kan dat juist extra zwaar voelen.

Kort knallen

De tweede test die ik doe, is met een interval workout tijdens CrossFit. Oftewel: een paar honderd meter rennen, afgewisseld met krachtoefeningen. Een pittige workout, maar de schoenen maken het een stuk comfortabeler. Juist met dit soort trainingen wil ik knallen op een hoger tempo, en daar zijn deze schoenen ook heel geschikt voor. Want die demping - daar heb je 'm weer - geeft me echt een flinke duw in de rug.

Hardlopen tijdens thuiswerk

Nu ik nog steeds alleen maar thuiswerk in deze gekke coronatijd, sport ik het liefst in de vroege uurtjes voordat ik met mijn werk start. Ik merk dat ik daardoor energieker de dag begin, productiever ben en beter in mijn vel zit. Nu blijkt ook uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek - uitgevoerd door ASICS - dat zodra je twee keer per week 30 minuten wandelt of hardloopt, je mentale welzijn enorm verbetert. Ook verhoog je daarmee je dagelijkse aantal stappen en verminder je de tijd die je zittend doorbrengt. Gaan dus, met je nieuwe hardloopschoenen!

Conclusie? De ASICS Novablast 2 zijn mijn nieuwe beste hardloopmaatjes voor zowel lange runs als korte (sprint)workouts als CrossFit of HIIT-trainingen. Ik ben heel blij dat ik de schoenen heb mogen testen en ik weet zeker dat ik er nog vele kilometers op ga maken! Ik kan ze dan ook elke hardloper aanraden.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ASICS. Het bedrijf is in 1977 opgericht door Kihachiro Onitsuka in Kobe, Hyogo in Japan. ASICS is een acroniem voor 'Anima Sana In Corpore Sano', ook wel 'a Sound Mind in a Sound Body'.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp