Net getest: bootcamp

Binnen no time een strak lijf

Getty Images

Bootcamp... Zijn dat niet die fanatiekelingen die zich door een trainer een uur lang af laten beulen in het gras? Dat kan, maar bootcamp is er voor iedereen. En dankzij de combinatie van cardio- en krachtoefeningen ben je snel fit en heb je een strak lijf in no time. GezondheidsNet testte de training.

Zo in de aanloop naar de zomer klinkt een strak lijf erg aantrekkelijk. Daarbij willen we ook wel eens ervaren of zo'n bootcamptraining echt voor iedereen geschikt is. Tijd voor een proefles van The Bootcamp Club op een regenachtige zaterdagochtend in het Griftpark in Utrecht.

Vanuit The Bootcamp Club starten drie trainingen die ochtend: een beginner-, een regular- en een 8 weeks 2 Superman bootcamp. De beginners- en regulargroep bestaan vooral uit dames, superman worden is echt een mannendoel. Iedere trainingsgroep bestaat uit ongeveer twintig personen. Wij gaan samen met trainer Boris en nog een heleboel andere 'beginnelingen' op pad.

Aan de slag

De training start met een warming-up. Rondjes rennen, knieheffen, hakkenbillen en daarna een kort rondje met wat oefeningen voor buik, armen en benen. Tot nu toe prima te doen, maar vooral conditioneel zijn we - als fanatieke hardlopers - ook wel wat gewend.

Het tweede onderdeel is een circuitje. Twee keer 30 seconden opdrukken, sit ups, op een verhoging springen en tegen een muur aan zitten. Op zich goed te doen, maar het werd al wel duidelijk dat we niet alle spieren evenveel gebruiken. Daarna rennen we verder op zoek naar een veldje met niet al te veel eendenpoep en doen we een rondje buikspieroefeningen.

Benen, benen, benen

De focus lag tijdens deze bootcamp duidelijk op de benen. In een zes minuten durende killeroefening treedt de verzuring flink op. Het is een combinatie van sprinten, lunges, springen en mountain climbers. Duidelijk het pittigste stuk van de les.

We eindigen met een twee armoefeningen met behulp van een muurtje en een fietsenrek en de beruchte burpees. Je begint dan op je hurken met de handen op de grond. Vervolgens spring je naar achter in push-uppositie en weer terug. Tot slot spring je rechtop zo hoog als je kunt met gestrekte armen.

Afwisseling motiveert

Kortom een leuke en afwisselende training. Je doet alles maar kort en dat maakt het goed vol te houden. Trainen in de buitenlucht is heerlijk en doordat je steeds een ander stuk van het park opzoekt, vliegt de tijd. Conditioneel vonden wij de training niet zo uitdagend, maar zeker voor krachttraining is het fijn. En de spierpijn was aanwezig de volgende dag!

Als beginner gaat de uitleg tijdens de training soms best snel, zeker als je niet bekend bent met de oefeningen. Doordat de bootcamp in best grote groepen wordt gegeven, is er niet heel veel persoonlijke aandacht. Zelf doorzetten is dus belangrijk, want er is hier en daar ruimte om een beetje te sjoemelen. Het aftellen van de 13 burpees ging bijvoorbeeld zo snel, dat we moeite hadden met het correct uitvoeren van de oefening.

Waarschijnlijk gaat meekomen een stuk gemakkelijker als je het wat vaker doet. De inhoud van de bootcamp is geen training gelijk, maar de oefeningen komen vaak terug. Als we een aantal medebootcampers mogen geloven bouw je redelijk snel kracht op. En als je de beginnerstraining te gemakkelijk vindt, dan kun je doorstromen naar een niveautje hoger.

The Bootcamp Club: The Social Network that makes you sweat! Bootcamp Training wordt aangeboden in verschillende niveaus. Zo is er een groep voor beginners maar ook voor de gevorderde sporter. Naast de reguliere bootcamplessen bieden ze ook trainingstrajecten voor vaste groepen in combinatie met voedingsadvies zoals '8 weeks 2 Fabulous'. Meer informatie over tarieven en locaties door het hele land vind je op thebootcampclub.nl.